Burse - Fonduri mutuale

Cel mai mare actionar al Broker este fostul rector al Politehnicii Timisoara

11.09.2007, 18:58 97

Ioan Cartis, 71 de ani, membru fondator si principalul actionar al societatii de brokeraj Broker Cluj (BRK), spune ca tot mai multe fonduri de investitii straine si-au manifestat in ultima vreme interesul de a intra in afacerea Broker prin preluarea unui pachet mai consistent de actiuni, insa sustine ca cel putin deocamdata nu se gandeste sa vanda din actiuni.
"Deja sunt fonduri de investitii straine, din Anglia sau Germania, care sunt interesate sa preia un pachet mai mare de actiuni, insa deocamdata credem ca putem sa ne dezvoltam prin forte proprii. Momentan nu ma gandesc sa vand", a declarat Cartis pentru ZF. Dimpotriva, el a achizitionat in ultimele doua saptamani actiuni Broker din piata in valoare de 440.000 de euro, ca sa-si "rotunjeasca" participatia, si va participa si la majorarea de capital pe care compania o are in derulare.
"De fiecare data am participat la aceste majorari de capital si nu am vandut nicio actiune. Dimpotriva, am mai cumparat si am cautat sa-mi rotunjesc participatia", spune Cartis.
Cartis, care a fost timp de opt ani rector al Universitatii Politehnice din Timisoara, a participat cu 10 milioane de lei vechi (circa 11.000 de euro) la infiintarea Broker in 1994. In prezent, participatia sa de 8,2% in cadrul Broker valoreaza pe Bursa aproape 14 mil. euro.
"Prin 1993, Petru Prunea a avut ideea infiintarii unei SVM (societate de valori mobiliare - n. red.). Mi-a prezentat ideea si am acceptat, deoarece aveam cunostinte despre acest domeniu si anticipam o dezvoltare buna in perspectiva infiintarii Bursei de Valori", povesteste Cartis.
"Astfel am devenit membru fondator al Broker si membru in Consiliul de Administratie, pozitie din care am incurajat permanent dezvoltarea companiei. De fiecare data am renuntat la profit si in anumite etape am recurs si la majorari de capital pentru a continua dezvoltarea", mai spune el.
In opinia sa, listarea Broker a fost un moment strategic in dezvoltarea companiei, aceasta profitand din plin de avantajele oferite de piata de capital in ceea ce priveste finantarea. Din 2005, cand s-a listat la Bursa, Broker a realizat patru majorari de capital, din care doua au inclus aporturi in numerar din partea actionarilor, iar una a reprezentat fuziunea cu societatea de brokeraj Investco. Broker mai pregateste o majorare de capital cu cash pentru finele acestui an.
In aceasta perioada, capitalizarea Broker a urcat de la circa 24 mil. euro la circa 160 mil. euro, luand in calcul si majorarea de capital aflata in derulare. De la inceputul acestui an capitalizarea Broker s-a triplat. Compania a intrat si in vizorul fondurilor straine, un fond britanic fiind interesat de preluarea unui pachet semnificativ de pana la 10% din actiuni.
Cartis spune ca detine actiuni si la alte companii listate pe Bursa, insa valoarea portofoliului este nesemnificativa in raport cu detinerea de la Broker.
"Am investit mai mult la inceputul anului si mi-am facut un portofoliu de titluri listate. In luarea deciziilor m-am orientat in special pe baza analizei fundamentale", spune Cartis.
Actiunile Broker au inchis sedinta de tranzactionare de ieri la pretul de 2,86 lei/actiune, in scadere cu 1,4% fata de ziua precedenta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO