Burse - Fonduri mutuale

Cel mai bun start pe bursă din ultimii şase ani a ridicat indicele BET cu 10%. Acţiunile constructorilor au urcat cu până la 50% într-o lună

Cel mai bun start pe bursă din ultimii şase ani a ridicat indicele BET cu 10%. Acţiunile constructorilor au urcat cu până la 50% într-o lună

Autor: Adrian Cojocar

30.01.2012, 00:00 2295

Indicele BET al celor mai importante 10 companii cotate pe bursa de la Bucureşti s-a apreciat luna aceasta cu 9,9%, reprezentând cel mai bun început de an din ultimii şase.

O creştere mai mare a indicelui BET la nivelul lunii ianuarie nu a mai avut loc din anul 2006, când blue-chips-urile au câştigat atunci în medie 22,9%.

Performanţa acţiunilor din această lună este cea mai bună din aproape doi ani de zile, respectiv din martie 2010, când indicele BET a avansat cu 12%.

Acţiunile companiilor din sectorul de construcţii au marcat cele mai puternice aprecieri, în top aflându-se titlurile producătorului de materiale de construcţii Prefab Bucureşti (PREH) cu un avans de 52,4% de la începutul anului, urmate îndeaproape de acţiunile producătorului de profiluri şi ţevi din PVC Teraplast Bistriţa (TRP), care s-au apreciat cu 49,8% în acelaşi interval.

Titlurile dezvoltatorului imobiliar Impact Bucureşti (IMP) au câştigat în câteva săptămâni 28,4%, reprezentând a treia cea mai bună performanţă de la bursă. Creşterile acestor titluri au venit însă pe fondul unor rulaje reduse, de câteva zeci de mii de lei la câteva sute de mii de lei în cazul acţiunilor Teraplast.

Titlurile Erste Bank (EBS), proprietarul celei mai mari bănci din România, BCR, au câştigat în mai puţin de o lună 17% pe bursă alimentând în parte şi creşterea SIF-urilor, care deţin pachete importante la această bancă. Acţiunile SIF Oltenia (SIF5) şi cele ale SIF Moldova (SIF2) au adus randamente de 16,2% şi respectiv 23,7% de la începutul acestui an pe rulaje care au cumulat circa 50 milioane de lei fiecare.

Cele mai lichide acţiuni de pe bursă, cele ale Fondului Proprietatea (FP) au revenit puternic în ultimele săptămâni şi au câştigat 14,9% în acest început de an în urma unor tranzacţii de 216,8 mil. lei (50 mil. euro).

De avansul bursei au mai beneficiat şi companiile omului de afaceri Gheorghe Călburean, respectiv constructorul de magistrale pentru industria de gaze Condmag Braşov (COMI) şi Dafora Mediaş (DAFR), cu activităţi în foraj şi construcţii. Aceste acţiuni au adăugat 16,2% şi respectiv 14,8% de la finele anului trecut.

Titlurile OMV Petrom (SNP), cea mai valoroasă companie din România, au câştigat de asemenea 13,9% luna aceasta.

Semne bune anul are

Aprecierea generalizată a bursei din acest debut de an a venit pe fondul mai multor semnale pozitive de pe plan atât intern, cât şi extern.

Astfel, în ultimele săptămâni criza datoriilor suverane din zona euro nu a mai provocat turbulenţe pe pieţele bursiere, acestea consemnând creşteri importante de la începutul anului.

Mario Draghi, preşedintele BCE, a declarat la finele săptămânii trecute că zona euro a făcut progrese spectaculoase spre ieşirea din criza datoriilor care afectează regiunea din decembrie 2009.

Guvernul a făcut în ultimele săptămâni paşi importanţi spre listarea pe bursă a unor companii cu o valoare cumulată de circa 10 miliarde de euro, majoritatea din portofoliul Fondului Proprietatea, care ar putea atrage pe piaţă sume de bani importante ale unor investitori de calibru.

Totodată, Eurostat a făcut public recent un raport conform căruia sectorul de construcţii românesc a înregistrat în ultimul an cea mai bună performanţă dintre ţările Uniunii Europeane, respectiv cu o creştere de 16,9% raportată la luna noiembrie din 2011.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO