Burse - Fonduri mutuale

Cei mai mari manageri de fonduri mutuale controlează 95% din piaţă

Foto: 123rf.com

Foto: 123rf.com

Autor: Roxana Pricop

29.04.2016, 00:08 1436

Piaţa locală a fondurilor mutuale, un business ce reuneşte active de peste 22,8 miliarde de lei, este puternic concentrată la vârf şi dominată de marile grupuri bancare.

Cinci societăţi de adminis­trare, din care patru sunt controlate de bănci, de­ţin 95% din piaţa fon­du­rilor mutuale în valoare de 22,8 miliarde de lei la finalul lunii martie. Restul de 16 manageri îşi împart diferenţa de 5% în cote mici de piaţă.

Erste Asset Management, Raiffei­sen AM, BRD AM , BT AM şi NN Invest­ment Partners (fostul ING Investment Management) sunt cei mai mari cinci administratori de fonduri mutuale, cu active cumulate în gestiune de 21,6 miliarde de lei. Spre compa­ra­ţie, cele mai mari cinci bănci locale (BCR, BRD, BT, Raiffeisen şi UniCredit) deţin împreună o cotă de 60% din activele totale ale sistemului bancar.

Erste AM este liderul pieţei cu ac­tive de 7,8 mld. lei în gestiune, fiind de­ţi­nut de grupul austriac Erste, acţio­na­rul BCR - cea mai mare bancă din România. Raiffeisen AM este ocu­pantul poziţiei secunde cu active de 6,6 mi­liarde de lei administrate în fonduri mu­tuale. Divizia de administrare a Raif­feisen Bank este mai bine plasată decât banca, având în vedere că socie­ta­tea de administrare deţine poziţia se­cundă pe piaţa fondurilor mutuale.

BRD AM este al treilea cel mai ma­re manager de fonduri mutuale, cu ac­tive în gestiune de 2,8 mld. lei. Ascen­siu­nea grupurilor bancare pe piaţa de asset ma­nagement s-a intensificat în­cepând din 2007, înainte de declanşarea cri­zei financiare, şi s-a realizat în prin­cipal prin fo­losirea reţelei de unităţi ban­care din te­ri­toriu unde au fost vân­dute în prin­cipal fonduri de obligaţiuni, con­siderate un proxim al depozitelor ban­care. Fon­du­rile mutuale de obli­ga­ţiuni sunt pro­du­sele care expun inves­ti­torii la cel mai redus grad de risc din rândul fondurilor mutuale. Fondurile de acţiuni sunt cele mai riscante, aces­tea fiind încă în recuperare după crahul bursier din 2008.

Investiţiile în fondurile mutuale nu sunt garantate. În ultimul an randa­men­te­le fondurilor mutuale au urcat până la 10%, faţă de o dobândă de circa 2% la depozitul bancar.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO