Burse - Fonduri mutuale

Cehii de la Zentiva intrerup timp de o luna si jumatate productia de Algocalmin si Paracetamol

08.09.2009, 17:37 54

Producatorul de medicamente Zentiva SA va intrerupe temporaractivitatea sectiei de forme solide in intervalul 14 septembrie - 1noiembrie, compania fiind prima din industria de medicamente care aanuntat o astfel de masura.

In cadrul sectiei sunt produse cele mai importante marci demedicamente din portofoliul Zentiva, respectiv Algocalmin,Antinevralgic, Paracetamol si Modafen.

"Exista doua aspecte majore care au condus la aceasta decizie.In primul rand, vorbim de un proces prin care trecem cu totii sicare nu este sub controlul nostru, cel al crizei economicemondiale, cu efecte negative directe si asupra pietei farmaceuticelocale. Cateva dintre problemele cu care ne confruntam pana acum aucrescut in intensitate. Ne referim aici la subfinantarea sistemuluide sanatate sau intarzierea tot mai mare cu care companiilefarmaceutice isi recupereaza banii din sistem", au spusreprezentantii Zentiva, parte a grupului Sanofi-Aventis.

Grupul ceh Zentiva, compania-mama a producatorului local, a fostcumparat in primavara acestui an de Sanofi-Aventis, iar in Romaniacele doua sunt in proces de combinare a operatiunilor. Grupul nouformat va deveni liderul industriei farmaceutice, dupa un an incare clasamentul a fost condus de Hoffmann La Roche. "In al doilearand, este vorba de un proces intern de concentrare pe integrareacelor doua structuri operationale ale companiilor. Procesul decombinare se afla in faza lui finala, iar noua strategie debusiness va fi in cel mai scurt timp functionala", au adaugatreprezentantii companiei.

Intreruperea activitatii in sectie se va face in perioada 21septembrie - 8 noiembrie pentru departamentul de ambalare si inperioada 14 septembrie - 1 noiembrie pentru celelaltedepartamente.

Principalele capacitati de productie ale Zentiva sunt sectiileforme solide (tablete, comprimate filmate, capsule, drajeuri) sisolutii parenterale in volume mici (medicamente injectabile).Compania mai avea o sectie de medicamente perfuzabile pe care auvandut-o in 2004.

Reprezentantii companiei au mai spus ca "decizia nu va avearepercusiuni asupra comenzilor trecute si/sau viitoare, existandstocuri suficiente pentru a satisface cererea prognozata inurmatoarea perioada".

Recent, compania a anuntat mai multe schimbari la nivelulechipei de conducere. Prima dintre ele a vizat directorul general,functie preluata in august de Lars Ramneborn, dupa plecarea luiDragos Damian. Ulterior, Dan Ivan, sefului operatiunilor locale alegrupului farmaceutic Sanofi-Aventis, a preluat de la 1 septembriepozitia de presedinte al Consiliului de Administratie, care a ramasvacanta dupa demisia lui Alexander Cernak.

Investitorii de pe Bursa fac concurenta oferteiSanofi-Aventis

Sanofi-Aventis deruleaza in prezent o oferta publica de preluarea participatiilor minoritare companiei in valoare de 73,23 mil. lei(17,4 mil. euro), care vizeaza pachetele minoritarilor ce detincirca 25% din actiuni.

Pe Bursa, pretul actiunilor Zentiva a urcat in ultimele zile la0,72 lei, peste pretul din oferta, de 0,7 lei. Capitalizareacompaniei este de 70,7 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO