Cehii de la Zentiva intrerup timp de o luna si jumatate productia de Algocalmin si Paracetamol

Autor: Ioana David 08.09.2009

Producatorul de medicamente Zentiva SA va intrerupe temporar activitatea sectiei de forme solide in intervalul 14 septembrie - 1 noiembrie, compania fiind prima din industria de medicamente care a anuntat o astfel de masura.

In cadrul sectiei sunt produse cele mai importante marci de medicamente din portofoliul Zentiva, respectiv Algocalmin, Antinevralgic, Paracetamol si Modafen.

"Exista doua aspecte majore care au condus la aceasta decizie. In primul rand, vorbim de un proces prin care trecem cu totii si care nu este sub controlul nostru, cel al crizei economice mondiale, cu efecte negative directe si asupra pietei farmaceutice locale. Cateva dintre problemele cu care ne confruntam pana acum au crescut in intensitate. Ne referim aici la subfinantarea sistemului de sanatate sau intarzierea tot mai mare cu care companiile farmaceutice isi recupereaza banii din sistem", au spus reprezentantii Zentiva, parte a grupului Sanofi-Aventis.

Grupul ceh Zentiva, compania-mama a producatorului local, a fost cumparat in primavara acestui an de Sanofi-Aventis, iar in Romania cele doua sunt in proces de combinare a operatiunilor. Grupul nou format va deveni liderul industriei farmaceutice, dupa un an in care clasamentul a fost condus de Hoffmann La Roche. "In al doilea rand, este vorba de un proces intern de concentrare pe integrarea celor doua structuri operationale ale companiilor. Procesul de combinare se afla in faza lui finala, iar noua strategie de business va fi in cel mai scurt timp functionala", au adaugat reprezentantii companiei.

Intreruperea activitatii in sectie se va face in perioada 21 septembrie - 8 noiembrie pentru departamentul de ambalare si in perioada 14 septembrie - 1 noiembrie pentru celelalte departamente.

Principalele capacitati de productie ale Zentiva sunt sectiile forme solide (tablete, comprimate filmate, capsule, drajeuri) si solutii parenterale in volume mici (medicamente injectabile). Compania mai avea o sectie de medicamente perfuzabile pe care au vandut-o in 2004.

Reprezentantii companiei au mai spus ca "decizia nu va avea repercusiuni asupra comenzilor trecute si/sau viitoare, existand stocuri suficiente pentru a satisface cererea prognozata in urmatoarea perioada".

Recent, compania a anuntat mai multe schimbari la nivelul echipei de conducere. Prima dintre ele a vizat directorul general, functie preluata in august de Lars Ramneborn, dupa plecarea lui Dragos Damian. Ulterior, Dan Ivan, sefului operatiunilor locale ale grupului farmaceutic Sanofi-Aventis, a preluat de la 1 septembrie pozitia de presedinte al Consiliului de Administratie, care a ramas vacanta dupa demisia lui Alexander Cernak.

Investitorii de pe Bursa fac concurenta ofertei Sanofi-Aventis

Sanofi-Aventis deruleaza in prezent o oferta publica de preluare a participatiilor minoritare companiei in valoare de 73,23 mil. lei (17,4 mil. euro), care vizeaza pachetele minoritarilor ce detin circa 25% din actiuni.

Pe Bursa, pretul actiunilor Zentiva a urcat in ultimele zile la 0,72 lei, peste pretul din oferta, de 0,7 lei. Capitalizarea companiei este de 70,7 mil. euro.