Burse - Fonduri mutuale

Cea mai mare distribuţie de cash din istoria României, de 2 mld. euro sub formă de dividende de la Fondul Proprietatea, poate aduce o scădere a randamentelor pe titluri de stat şi o uşoară depreciere a leului pe termen scurt. Aşteptări de creşteri ale preţurilor acţiunilor

Cea mai mare distribuţie de cash din istoria României,...

Autor: Liviu Popescu, Eduard Ivanovici

28.09.2023, 07:00 9268

♦ Investitorii locali de retail vor lua 21,8% din dividende (2,02 mld. lei), acţionarii instituţionali străini 10,9% (1 mld. lei), iar NN Pensii 10,9% (1 mld. lei) ♦ Ministerul Finanţelor, acţionar cu 6% la FP, va primi dividende în valoare de 553 mil. lei.

Cele 2 mld. euro (9,3 mld. lei) care vor intra pe 29 septembrie în conturile acţionarilor Fondului Proprietatea (FP) sub formă de dividende din exit-ul istoric de la Hidroelectrica au potenţialul ca pe termen scurt să aducă presiune pe randamentele titlurilor de stat pe fondul strategiei de reinvestire a invesitorilor instituţionali şi să determine o uşoară depreciere a leului faţă de euro.

Pe de altă parte, spun analiştii consultaţi de Ziarul Financiar, cum conturile investitorilor – printre care câteva mii de persoane fizice, toate cele şapte fonduri de pensii private Pilon II, dar şi alţi acţionari – vor fi alimentate de cea mai mare distribuţie de numerar din istoria pieţei de capital, preţurile acţiunilor ar putea să urce pe fondul reinvestirii a sute, sau chiar miliarde de lei. Însă toate cele trei scenarii ridică momentan semne de întrebare în contextul consolidării fiscale în urma măsurilor prezentate şi aprobate de coaliţie prin care se taxează inclusiv companii listate, precum Banca Transilvania, BRD, dar şi din domeniul energiei.

„Mă aştept ca unele dintre dividende să nu fie reinvestite în piaţă pentru că este un mediu volatil la Bursa de Valori Bucureşti. Vedem o incertitudine extrem de mare, cauzată de măsurile fiscale“, spune Adrian Codirlaşu, vicepreşedinte CFA România. El consideră că investitorii străini ai Fondului Proprietatea (care au circa 13% din capitalul social şi deci îndreptăţiţi la aproximativ 400 mil. lei ca dividende) ar putea repatria din dividende, ceea ce ar putea pune presiune pe moneda naţională.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO