Burse - Fonduri mutuale

Cea mai neagra zi

Cea mai neagra zi

... ieri explicatiile au intarziat trei ore

08.10.2008, 20:05 28

Bursa de la Bucuresti a simtit ieri in plex efectele crizei internationale, inregistrand cea mai puternica scadere de la redeschiderea ei, in 1995, fapt care a dus la suspendarea in premiera a sedintei de tranzactionare pentru toata ziua.

Panica a fost cuvantul de ordine care a caracterizat ziua, iar brokerii au afirmat ca "asa ceva nu au mai vazut".
"Este aberant ce se intampla", a afirmat seful unei companii listate la Bursa, care a pierdut peste 100 mil. euro din valoarea actiunilor in ultimul an.
Reprezentantii Bancii Nationale au iesit sa asigure populatia ca pe piata bancara nu exista banci care intampina probleme de lichiditate.
Chiar si premierul Calin Popescu-Tariceanu a incercat sa linisteasca poporul, spunand ca suspendarea tranzactiilor la Bursa este o procedura uzuala in astfel de situatii si ca Bursa "isi va reveni foarte repede", potrivit Mediafax.
Actiunile tuturor companiilor listate s-au prabusit ieri in prima ora a sedintei de tranzactionare, cele mai multe atingand limita minima de pret permisa pe parcursul unei sedinte de tranzactionare, pe fondul incertitudinii tot mai mari din sectorul financiar, care a determinat scaderi puternice pe toate pietele internationale.
SIF-urile au cazut cu aproape 15%, dupa ce inregistrasera scaderi de aproape 20% in primele doua sedinte de tranzactionare ale saptamanii, actiunile BRD, cea mai mare banca de pe Bursa, au scazut si ele cu 14,6%, la fel ca si titlurile Petrom, cea mai mare companie listata. Majoritatea actiunilor lichide au ramas fara cumparatori, ceea ce a determinat conducerea Bursei de Valori Bucuresti sa suspende tranzactionarea, la ora 11:08. Tranzactiile cu derivate pe actiuni pe piata futures din Sibiu au fost si ele suspendate.
La trei ore dupa ce Consiliul Bursei decidea suspendarea sedintei de tranzactionare, Stere Farmache (foto sus), presedintele Bursei de Valori de la Bucuresti, facea apel la calm si cerea investitorilor mai multa prudenta. "Decizia de suspendare a Bursei a fost fundamentata in drept si fapt, tranzactiile din piata nemaidesfasurandu-se in mod ordonat, piata fiind puternic marcata de un sentiment de panica. Apreciem ca investitorii ar trebui sa dea dovada de prudenta in astfel de momente, in care piata este extrem de volatila, iar prin suspendarea tranzactiilor pana maine (azi - n.a.) vrem sa acordam un ragaz de gandire investitorilor, sa evalueze mai clar situatia economica", a declarat Farmache.
Presedintele BVB a indemnat investitorii sa acorde mai multa atentie aspectelor micro si macro economice, in sensul ca deciziile de vanzare si/sau cumparare ar trebui luate in baza acestor fundamente economice.
"Este normal ca BVB, fiind o piata mica, in crestere, sa resimta mai dur socurile internationale. Consider insa ca daca pe Bursa ar fi fost listate mai multe companii, in special companii mari, de renume, volatilitatea pietei ar fi fost mult mai redusa. Nu este cazul ca investitorii sa intre in panica, ci ii indemn sa acorde mai multa atentie potentialului de crestere economica pe care Romania il prezinta, precum si asupra evolutiei pietei bancare, care nu prezinta niciun risc la ora actuala", a adaugat Farmache. Scaderile din ultimele zile ale Bursei de la Bucuresti sunt privite de cei mai multi dintre actorii pietei ca evenimente istorice, cu care nu s-au mai intalnit pana acum.
"E incredibil ce se intampla. Ma uit si nu-mi vine sa cred. E ca si cum de astazi s-ar sfarsi lumea financiara si toata lumea vinde si-si retrage banii. Toata lumea vrea cash", spunea ieri Adrian Manaila, seful societatii de brokeraj Eldainvest.
Dan Ioan Popp, presedintele Impact Bucuresti, una dintre primele companii listate la Bursa, spune ca nu s-a mai confruntat cu o astfel de situatie de cand este pe Bursa. "N-a mai traversat nimeni asa ceva la noi. E o situatie aberanta. In acest moment nu se mai uita nimeni la investitii, la fundamente."
Analistii cred ca in acest moment piata de la Bucuresti resimte mult prea puternic ceea ce se intampla pe pietele externe si nimeni nu tine cont de scaderile de la inceputul anului, care au fost mult mai puternice decat cele de pe pietele de unde a pornit criza.
"In prima parte a anului actiunile din Romania au scazut nejustificat de mult raportat la pietele internationale, mai ales SUA, de unde a pornit criza subprime. Acum, cand au venit si scaderile importante pe pietele externe, efectul asupra pietei romanesti este amplificat de faptul ca nimeni nu pare sa mai tina cont de faptul ca aceasta se corectase deja substantial", explica Bogdan Campianu, director de piete de capital in cadrul Raiffeisen Capital&Investment.
Toate pietele de capital europene au inregistrat ieri scaderi puternice in prima parte a zilei, pe fondul incertitudinii tot mai mari din sectorul financiar. Interventia energica a Fed, BCE si a celorlalte banci centrale din lume a mai linistit insa pietele, dupa ce au anuntat ca vor reduce concomitent ratele dobanzilor de referinta, iar bursa americana a deschis cu cresteri de 1%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO