Burse - Fonduri mutuale

Cea mai mare piaţă din regiune riscă să-şi piardă şeful, dar şi strălucirea din ultimii ani

Cea mai mare piaţă din regiune riscă să-şi piardă şeful, dar şi strălucirea din ultimii ani

Ludwig Sobolewski conduce Bursa din Varşovia din 2006. Foto Silviu Matei

Autor: Roxana Pricop

10.01.2013, 00:07 776

Bursa de Valori din Varşovia (GPW) trece printr-un moment de cotitură după ce preşedintele şi directorul executiv Ludwig Sobolewski, profesionistul care a fost în spatele transformării sale în cea mai mare piaţă din Europa Centrală şi de Est, a fost suspendat şi riscă să fie demis din cauza unui conflict de interese.

Pe 21 decembrie, conducerea bursei poloneze l-a suspendat din funcţie pe Ludwig Sobolewski după ce a găsit dovezi că executivul a încălcat codul de etică prin implicarea în strângerea de fonduri pentru finanţarea unei producţii cinematografice, potrivit Bloomberg. Ministerul Trezoreriei, care controlează bursa poloneză, are în plan să îl demită din funcţie în cadrul Adunării Generale a Acţionarilor programate în această lună. Potrivit relatărilor din publicaţia poloneză The News, un asistent al şefului Bursei poloneze a trimis e-mail-uri companiilor listate pe sistemul alternativ NewConnect solicitându-le finanţare pentru un film în care ar fi urmat să joace Anna Szarek, partenera lui Sobolewski. Ludwig Sobolewski a negat încălcarea codului de etică şi a refuzat să demisioneze din funcţie.

Suspendarea lui Sobolewski are loc după un an 2012 deloc uşor pentru bursa poloneză, în care valoarea tranzacţiilor a scăzut cu 32%, la 50 miliarde de euro, iar valoarea ofertelor publice iniţiale s-a prăbuşit la 78 de milioane de euro în primele trei trimestre ale lui 2012, faţă de oferte inţiale de 2 miliarde de euro în anul precedent. Deşi statul polonez are încă companii de privatizat, iar economia ţării nu dă semne mari de vulnerabilitate în faţa crizei din Europa, valoarea mică a IPO-urilor de anul trecut e un semnal că bursa de la Varşovia nu mai e la fel de atractivă ca altădată.

Indiferent de decizia pe care o vor lua acţionarii bursei, în frunte cu Ministerul Trezoreriei care controlează 51% din capital, Ludwig Sobolewski a avut din 2006, când a fost numit, până în prezent un mandat cu care puţini lideri din Europa se pot lăuda. În timpul conducerii sale, Bursa a atras peste 700 de noi companii, din care 450 sunt listate pe sistemul alternativ NewConnect dezvoltat în 2007 pentru micii întreprinzători, iar valoarea totală a ofertelor iniţiale derulate prin bursa poloneză a fost de 13,247 miliarde de euro. Altfel spus, 700 de companii poloneze, dar şi străine, au strâns de pe bursă 13,2 miliarde de euro în ultimii şase ani. Sobolewski şi-a început mandatul cu un an înainte de declanşarea crizei financiare, însă activitatea bursei a evoluat, ca şi economia, neatinsă de criză. În 2010, bursa de la Varşovia a avut cele mai mari IPO-uri din Europa: oferta de un miliard de euro a companiei de energie Tauron privatizată de stat şi cea de 2 miliarde de euro a companiei de asigurări PZU, privatizată de stat. În 2010, a avut loc şi listarea bursei pe propria platformă, după ce operatorul a fost curtat de cele mai mari burse din lume care s-au întrecut în oferte de preluare.

Nu e de mirare că Ludwig Sobolewski este unul dintre cei mai influenţi şi respectaţi profesionişti din Polonia, dar şi din Europa Centrală şi de Est, obţi­nând nu doar sprijinul guvernului polonez care si-a respectat calendarul de listări, dar şi pe cel al marilor şefi de burse. În 2010, Duncan Niederauer, directorul executiv al bursei americane

NYSE Euronext, a venit la Varşovia pentru a marca achi­ziţia unei platforme avansate de tranzacţionare. Sobolewski a venit anul trecut la Bucureşti pentru a promova bursa poloneză în rândul companiilor româneşti ţintind să atragă pe propria piaţă Fondul Proprietatea, însă nu prea a reuşit să spargă legătura mai veche existentă între bursa din Bucureşti şi bursa din Viena.

Bursa din Polonia a fost dintotdeauna un reper pentru bursa din Bucureşti, care a rămas mult în urmă deşi România este a doua ţară din regiune după întindere. Spre deosebire de executivul polonez, directorii generali ai bursei din Bucureşti au o listă mult mai scurtă de realizări, în ultimii ani numărul companiilor delistate depăşindu-l cu mult pe cel al companiilor nou-listate pentru că doar o singură companie privată s-a listat în ultimii cinci ani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO