Burse - Fonduri mutuale

Castiguri de 50% pe saptamana la Sibiu din actiuni gratuite

Castiguri de 50% pe saptamana la Sibiu din actiuni gratuite

Darius Cipariu, directorul adjunct al Bursei din Sibiu

29.08.2007, 19:02 16

Majorarile de capital cu actiuni gratuite au putut aduce castiguri de 50-60% in decurs de o saptamana pe piata de derivate de la Sibiu, unde investitorii au putut beneficia de "efectul gratuitelor" practic "imediat".
Spre exemplu, pe majorarea de capital derulata in acest an de SIF Transilvania, s-a putut obtine un randament de 55% in 7 zile, in timp ce in cazul majorarii de la Broker Cluj, randamentul a putut fi de 60% in 6 zile, potrivit datelor de la Bursa din Sibiu.
Cum s-a putut castiga pe Sibiu de pe urma "gratuitelor"?
Majorarea de capital de la SIF Transilvania s-a realizat prin acordarea unei actiuni gratuite pentru fiecare actiune detinuta. Dupa trecerea datei de inregistrare care identifica actionarii SIF ce urmau sa primeasca titluri gratuite, pe piata de la Sibiu s-a ajustat marimea contractului futures, avand ca activ suport actiunile SIF Transilvania. Marimea contractului a fost majorata de la 1.000 de actiuni la 2.000 de actiuni, iar preturile de tranzactionare au fost injumatatite.
Astfel, cine a cumparat in ultima zi care mai dadea dreptul la actiuni gratuite un contract futures cu scadenta in iunie de 1.000 de actiuni la pretul de 4,3 lei/actiune, dupa trecerea datei de inregistrare, avea un contract de 2.000 de actiuni la pretul de 2,15 lei/actiune.
"Cu alte cuvinte, pe piata de la Sibiu cumparatorii au 'primit' actiunile gratuite imediat dupa data de inregistrare", explica Darius Cipariu, directorul general adjunct al Bursei din Sibiu, iar ulterior, peste trei zile, in prima zi in care a fost posibila tranzactionarea lor, au putut sa le valorifice vanzand la pretul de 2,3 lei/actiune contractul de 2.000 de actiuni.
"Rezultatul acestei investitii pe termen extrem de scurt a fost un profit brut de (2,3 - 2,15) x 2.000 + 300 de lei sau un profit net de 250 de lei daca scadem comisioanele si impozitul de 16%. Suma investita pentru aceasta strategie a fost de 450 de lei, astfel ca profitul net de 250 de lei realizat a generat un randament de 55% marcat efectiv in doar 7 zile", a precizat Cipariu. Riscul aferent acestei operatiuni a fost redus avand in vedere tendinta generala din acest an de apreciere dupa data de inregistrare a pretului actiunilor care au facut obiectul majorarilor de capital social.
Reprezentantii Bursei din Sibiu spun ca aceasta strategie este recomandata in special fondurilor de investitii care doresc sa profite de actiunile gratuite fara a fi nevoite sa-si ajusteze valoarea unitatilor de fond.
Prin intermediul tranzactiilor cu derivate pe actiuni, investitorii pot beneficia de "efectul" actiunilor gratuite fara a fi necesara achizitionarea efectiva a actiunilor pe piata spot. In acest caz, contractul futures si ajustarea rapida a acestuia dupa data de inregistrare reflecta imediat in portofoliul futures al investitorului actiunile cuvenite in urma majorarii de capital, dupa cum au explicat reprezentantii Bursei din Sibiu.
Un alt avantaj este acela ca se pot valorifica rapid "actiunile gratuite" primite pe piata futures in urma ajustarilor, chiar daca aceste actiuni nu sunt livrate "fizic".
In termen de maxim 5 zile lucratoare de la data de inregistrare, pe piata futures de la Sibiu contractele futures ajustate cu noul numar de actiuni cuvenit sunt disponibile pentru tranzactionare", a precizat Darius Cipariu. Intervalul de timp este mult mai scurt decat cel practicat pe piata spot unde emiterea si incarcarea noilor actiuni dureaza de obicei cateva luni. In acelasi timp, costurile necesare pentru aceasta strategie sunt mult mai reduse decat in cazul achizitionarii titlurilor de pe piata spot.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO