Burse - Fonduri mutuale

Caramiha, Broker Cluj: Sentimentele de panica par sa fi disparut

31.01.2008, 18:48 24

Bursa de Valori a continuat ieri sa inregistreze cresteri usoare pe fondul unuia dintre cele mai reduse volume de tranzactionare din ultima luna.
Brokerii sunt de parere ca evolutia din sedinta de ieri arata ca investitorii sunt ceva mai linistiti in privinta problemelor de pe pietele externe. "Piata a fost caracterizata ieri de o lichiditate scazuta, semn ca vanzarile s-au oprit, in vreme ce sentimentele de panica par sa fi disparut", spune Adrian Caramiha, dierctor general adjunct la Broker Cluj.
Principalele piete din Europa au inregistrat pierderi usoare pe parcursul sedintei de ieri pe fondul informatiilor legate de cresterea sub estimari a econo-miei americane in ultimul trimestru al anului trecut. Indicele Dow Jones inchisese ziua precedenta cu o crestere de 0,8%.
Principalii indici ai Bursei de Valori Bucuresti au inchis sedinta de ieri in crestere cu BET-C castigand 0,8%, in vre-me ce indicele celor mai lichide zece companii din piata, BET, s-a apreciat cu 1,5%. Grupul SIF-urilor a cunoscut ieri un avans nesemnificativ, de 0,4%, pe fondul unei lichiditati totale de 2,32 mil. euro (8,69 mil. lei).
Valoarea totala a tranzactiilor cu actiuni de la Bursa s-a ridicat ieri la 8,25 mil. euro (30,72 mil. lei), in vreme ce rulajul inregistrat de piata RASDAQ a fost de 0,92 mil. euro (3,44 mil. lei).
"Datorita programului de tranzactionare din Romania, piata interna nu s-a putut corela cu celelalte piete, conectandu-se insa la ceea ce s-a intamplat in State. Piata s-a aflat in asteptarea deciziei Fed, care va influenta ziua de tranzactionare de azi", spune Caramiha.
In decursul zilei de ieri investitorii luau in calcul o posibila reducere a ratei de dobanda de catre Banca Centrala Americana (Fed), pentru a doua oara in ultimele noua zile, pana la un nivel de 3%.
In privinta zilei de tranzactionare de azi, Caramiha este de parere ca piata ar putea sa scada in conditiile in care decizia luata de Fed nu este in concordanta cu ceea ce asteptau investitorii. Decizia Fed va duce la o crestere a lichiditatii, indiferent daca evolutia pietei va fi de crestere sau de scadere.
"Cata vreme nu dispare din piata acel sentiment de panica, precum si stirile negative, venite de la analisti sau de la mass-media, nu putem vorbi de o crestere sustinuta a pietei", spune Caramiha, care se asteapta in continuare la o consolidare a pietei.

Actiunile SIF Oltenia (SIF5) au crescut ieri cu 0,3%, pe fondul unui rulaj de circa 0,56 milioane de euro (2,1 milioane de lei). Cea mai mare crestere a fost inregistrata ieri de titlurile SIF Muntenia (SIF4), acestea apreciindu-se cu 1,6%, pe fondul unei lichiditati de 0,4 milioane de euro (1,6 milioane de lei). Grupul SIF-urilor a atins ieri o lichiditate de 8,7 milioane de lei, reprezentand circa o treime din totalul tranzactiilor cu actiuni de la Bursa. Titlurile SIF Oltenia au pierdut de la inceputul anului circa 14%, scazand de la un pret de 4,24 lei/actiune in prima sedinta de tranzactionare din ianuarie la 3,65 lei/actiune ieri.

Actiunile Petrom (SNP) au urcat ieri cu 0,5%, pe fondul unei lichiditati de 210.000 de euro (0,8 mil. lei). Salariatii Petrom si-ar putea vedea in prezent profiturile mult diminuate daca ar primi actiuni din pachetul de 8% destinat acestora, suma fiind de doua ori mai mica decat cu un an in urma, in conditiile in care pretul actiunilor Petrom s-a scazut de la 0,6 la 0,4 lei/actiune. Deprecierea puternica a leului fata de euro in ultimele luni contribuie, de asemenea, la diminuarea castigului potential al salariatilor Petrom, deoarece acestia vor cumpara actiunile la un pret reprezentand echivalentul in lei a 0,0525 euro/actiune, cat a primit statul de la grupul austriac OMV in momentul privatizarii companiei.

Actiunile Compa Sibiu (CMP) s-au apreciat ieri cu 3,7%, valoarea totala a tranzactiilor cu titlurile companiei ridicandu-se la circa 117.000 de lei. Producatorul de componente auto Compa Sibiu (CMP) a demarat la finele anului trecut un proiect in colaborare cu firma Delphi pentru productia de sisteme de injectie, care va contribui anual cu 12 milioane de euro la afacerile companiei pe o perioada de cel putin cinci ani. Dupa primele trei trimestre din 2007, afacerile companiei au crescut cu circa 28% fata de perioada similara a anului precedent, ajungand la 65,2 mil. euro (225,9 mil. lei). Profitul obtinut in aceeasi perioada s-a majorat cu circa 80%, pana la 2,82 mil. euro (9,32 mil. lei).

Titlurile Oltchim Ramnicu Valcea (OLT) au pierdut ieri 1%, pe fondul unui rulaj de 48.000 de lei. Combinatul chimic Oltchim a inregistrat anul trecut pierderi de 23,5 milioane de euro (78,5 milioane de lei), din cauza provizioanelor constituite pentru datoriile fata de AVAS si a deprecierii puternice a leului in ultimele luni, potrivit conducerii companiei. Pierderile financiare ale Oltchim s-au ridicat la 97,7 mil. lei (29,2 mil. euro), ducand compania pe pierdere, desi aceasta a obtinut un profit din exploatare de 19,2 milioane de lei (5,7 milioane de euro), similar celui de anul trecut. Cifra de afaceri a crescut cu 1%, la 1,75 miliarde de lei (523 de milioane de euro).

Actiunile Iasitex Iasi (IASX) au sarit ieri cu aproape 25%, maximul de variatie permis pe parcursul unei sedinte, valoarea tranzactiilor cu titlurile companiei ridicandu-se la circa 115.000 de lei. Producatorul de tesaturi din bumbac a realizat anul trecut un profit net estimat de 12,16 mil. euro (45,85 mil. lei), pe fondul unei cifre de afaceri de 22,3 mil. euro (84,3 mil. lei). Compania a realizat anul trecut venituri totale in valoare de 42,2 mil. euro (159,1 mil. lei), in vreme ce cheltuielile totale s-au ridicat la circa 27,8 mil. euro (104,7 mil. lei). Actionarul majoritar al companiei este societatea A2 Impex, cu o detinere de 59,84%, in vreme ce SIF Moldova detine si ea circa 31,52% din capitalul social al Iasitex.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO