Burse - Fonduri mutuale

Cine candiează pentru Consiliul de Adminstraţie al Bursei de Valori în cele mai importante alegeri din ultimii patru ani: nou intraţi pe listă sunt sunt Remus Vulpescu, Valerian Ionescu (BCR), Nicuşor Buică (SIF Muntenia), Laviniu Beze, Şerban Marin (Evergent)

Cine candiează pentru Consiliul de Adminstraţie al...

Autor: Tibi Oprea , Liviu Popescu

24.10.2023, 18:34 400

Sub mandatul actualului Consiliu şi sub conducerea executivă a lui Adrian Tănase, Bursa de Valori Bucureşti a cunoscut o dezvoltare semnificativă, de la o lichiditate medie zilnică de 39 mil. lei în 2020 la peste 100 mil. lei în prezent, triplarea numărului de investitori, lansarea unor emisiuni de titluri de stat Fidelis, valul istoric de listări din 2021 şi 2022 şi, cel mai important, încheierea cu succes a IPO-ului Hidroelectrica ♦ Următorul Consiliu trebuie să ducă Bursa de Valori mai departe ♦ Mihaela Bîciu, şefa Investimental, în boardul BVB din 2020, nu mai candidează.

Sunt 17 candidaturi înregistrate pentru Consiliul de Administraţie al Bursei de Valori Bucureşti (BVB), dintre care 9 sunt administratorii actuali ai organismului care stabileşte strategia de dezvoltare a operatorului pieţei de capital din România şi politica de dividende, fiind înscrişi automat în cursă, iar alte 8 nume sunt fie propuneri ale acţionarilor societăţii, fie autopropuneri.

Potrivit informaţiilor Ziarului Financiar, printre cei opt care candidează pentru un loc în CA-ul BVB, acolo unde acţionarii vor decide structura pe 22 noiembrie prin metoda votului cumulativ, se numără Remus Vulpescu (membru CA Nuclearelectrica), Valerian Ionescu (Head of Treasury Product Management BCR), Nicuşor Buică (CEO SIF Muntenia), Şerban Marin (şef tranzacţionare, Evergent Investments).

Consiliul Bursei de Valori va avea nouă membri, dintre care unul va avea funcţia de preşedinte şi va reprezenta operatorul pieţei de capital din România, cu un mandat de patru ani. În următorii patru ani şi deci sub viitorul Consiliu, Bursa de Valori ar trebui să aibă noi instrumente de tranzacţionare disponibile pentru investitori, precum cele lansate prin mult aşteptata Contraparte Centrală, cât şi noi emitenţi.

Sub mandatul actualului Consiliu şi sub conducerea executivă a lui Adrian Tănase, Bursa de Valori Bucureşti a cunoscut o dezvoltare semnificativă, de la o lichiditate medie zilnică de 39 mil. lei în 2020 la peste 100 mil. lei în prezent, triplarea numărului de investitori, lansarea unor emisiuni de titluri de stat Fidelis, valul istoric de listări din 2021 şi 2022 şi, cel mai important, încheierea cu succes a IPO-ului Hidroelectrica.

Radu Hanga, preşedintele Bursei de Valori din 2020 încoace, vizează un nou mandat ca preşedinte, potrivit informaţiilor Ziarului Financiar. El are susţinerea societăţilor de investiţii financiare şi a societăţilor de brokeraj. La alegerile precedente Dragoş Neacşu, fost CEO al Erste AM, viza funcţia de preşedinte cu susţinerea fondurilor de pensii, care au acum 20% din BVB.

Acţionarii BVB aleg administratorii şi preşedintele BVB iar ulterior membrii CA decid între ei cine va fi vicepreşedinte – funcţii ocupate acum de Robert Pană (consilier juridic, Swiss Capital) şi Dan Paul (preşedintele Asociaţiei Brokerilor). Informaţiile ZF arată că Dan Paul ar vrea încă un mandat de vicepreşedinte.

Din actualul board mai fac parte Claudia Ionescu (BRD), Octavian Molnar (IFB Finwest) şi Ştefan Szitas (Fermit SA), despre care nu se ştie dacă vor candida din nou. Contactată de ZF, Mihaela Bîciu, CEO al intermediarului Investimental şi cea care ocupa funcţia de membru independent al CA-ului, spune pentru ZF că nu mai candidează pentru un nou mandat.

Potrivit informaţiilor ZF, pe lista pentru un loc în board s-ar fi înscris şi Remus Vulpescu, fost şef al Corpului de control al fostului premier Victor Ponta şi fost consilier onorific al fostului premier Mihai Tudose şi care a mai fost în CA-uri ale companiilor de stat listate. „Nu pot nici să confirm şi nici să infirm”, a spus acesta pentru ZF.

Sursele ZF arată că s-ar fi înscris în cursă şi Dragoş Neacşu, fost CEO al Erste Asset Management şi actual membru independent al BVB şi membru CA al Electrica, dar şi Valerian Ionescu, Head of Treasury of Product Management în cadrul BCR. Lista completă a candidaţilor va fi publicată pe 8 noiembrie.

Potrivit datelor agregate de Ziarul Financiar, cele cinci societăţi de investiţii financiare de la bursă au 30% din operatorul pieţei de capital şi pot susţine astfel trei candidaturi dacă se coordonează, în timp ce ponderea fondurilor de pensii este de 20%, aşadar pot susţine două candidaturi.

Bursa de Valori Bucureşti are o capitalizare de 584 mil. lei, dublă faţă de începutul acestui an, în contextul în care acţiunile BVB s-au apreciat cu 104%, pe fondul unor tranzacţii de 50 mil. lei, arată datele agregate de ZF de la BVB.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO