Burse - Fonduri mutuale

Când Bill Gates intră la bursa de la Bucureşti se lasă cu deţineri de 71 mil. lei

Autor: Liviu Popescu

22.11.2016, 00:07 7089

Fundaţia Bill & Melinda Gates, o organizaţie caritabilă dedicată sănătăţii şi educaţiei înfiinţată de fondatorul Microsoft şi de soţia acestuia în anul 2000, este acţionar la Fondul Proprietatea (FP), unul dintre cei mai lichizi emitenţi de la Bucureşti.

Fundaţia are active de 40 miliarde de dolari, adică cea mai mare la nivel mondial, iar în 2015 avea deţineri la Fondul Proprietatea în valoare de 17,7 milioane dolari (71 mil. lei) prin 1,7 milioane de certificate de depozit (GDR-uri), potrivit datelor din raportul anual pe 2015 publicat recent.

Spre comparaţie, în 2014fundaţia întemeiată de cel mai bogat om din lume avea 66 milioane de acţiuni la FP în valoare de 16 mil. dolari (64 mil. lei), adică 0,6% din capitalul fondului, potrivit datelor Bloomberg. Acest lucru înseamnă că după ce fondul Proprie­tatea s-a listat la Londra în aprilie 2015, Bill Gates şi-a transformat acţiunile FP în 1,7 mi­lioane GDR-uri.

Prin investiţia în acţiunile FP fundaţia fon­datorului Microsoft şi-a luat expunere la sectoarele strategice ale economiei româneşti, având în vedere că principalele companii din portofoliul FP sunt OMV Petrom, Hidroelectrica, Poşta Română, dar şi băncile BRD şi Banca Transilvania.

Fundaţia a raportat pentru anul 2015 venituri nete din investiţii în valoare de 4 miliarde de dolari, mai mici cu 2,3 mld. dolari faţă de anul precedent.

Alături de Fondul Proprietatea, fundaţia Bill & Melinda Gates mai are acţiuni la companii mari din străinătate precum Arcelormittal, care în Ro­mânia are mai multe unităţi de producţie cum ar fi Arcelormittal Galaţi, Arcelormittal Hunedoara, cea din urmă listată la BVB cu 80 mil. lei capi­ta­lizare. La grupul Arcelormittal fundaţia are 142.000 de acţiuni în valoare de 600.000 de dolari.

Pe listă se mai găsesc BBA Aviation din Londra (de­ţineri de 79 milioane de dolari), BMW (4,6 mi­lioane de dolari), BNP Paribas (4,4 milioane de do­lari), Coca-Cola (440 milioane de dolari), Crown Castle (461 milioane de dolari), grupul E.ON, care în România controlează E.ON, activă în sectorul ga­zelor naturale şi al electricităţii, Vodafone Group (2 mil. dolari).

Cel mai mare acţionar al Fondului Proprietatea este fondul american de hedging Elliott Associates, cu o deţinere de circa 20% din capitalul fondului.

Bill Gates este cel mai bogat om din lume, cu o avere estimată la 82 mld. dolari, potrivit Forbes. Gates, 61 de ani, a intrat pe bursa de la Bucureşti prin investiţii în acţiuni FP în anul 2014. El a venit o singură dată în România, în februarie 2007, într-o vizită de mai puţin de 24 de ore, în care a participat la inaugurarea unui centru de suport tehnic şi a prezentat noul sistem de operare Windows Vista.

Sue Desmond Hellmann este directorul general al fundaţiei Bill & Melinda Gates şi are pe mână active de 40 mld. dolari. Veniturile din investiţii sunt de 4 miliarde de dolari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO