Burse - Fonduri mutuale

Caldura a tinut investitorii departe de tranzactii

29.05.2007, 18:49 14

Bursa de Valori a deschis saptamana cu o crestere nesemnificativa, pe fondul celui mai scazut rulaj zilnic din aceasta luna, valoarea tranzactiilor cumuland 8 mil. euro.
Brokerii sunt de parere ca perioada de vara, care de obicei este cea mai slaba din an, incepe sa-si spuna cuvantul, prezenta investitorilor pe piata fiind una mai restransa in aceasta perioada.
"In ultimele zile se observa o scadere a tranzactiilor pe Bursa, rulajele fiind sustinute mai mult de cateva tranzactii speciale cu pachete importante de actiuni. Perioada iunie-iulie este traditional una mai slaba pentru tranzactiile bursiere, pentru ca se suprapune cu cea a concediilor", spune Marcel Murgoci, directorul de tranzactionare al societatii de brokeraj Estinvest.
Interesul mai scazut al investitorilor fata de tranzactionare a facut ca preturile celor mai multe dintre titluri sa se mentina in apropierea cotatiilor de referinta pe mai tot parcursul sedintei de ieri, fluctuatiile din piata fiind foarte scazute.
Indicele BET a inchis in crestere cu 0,15%, sustinut de avansul 1,7% al titlurilor Oltchim Ramnicu-Valcea si tras in jos de scaderile inregistrate de actiunile Bancii Transilvania si Petrom, care au pierdut 1,3%, respectiv 1%.
Titlurile SIF au fost si de aceasta data cele mai tranzactionate, indicele BET-FI urcand cu 0,3%.
In topul tranzactiilor s-au aflat actiunile SIF Transilvania si SIF Oltenia, primele inchizand in scadere cu 0,5%, iar cele ale SIF Oltenia castigand 1,4%, pe rulaje foarte scazute insa.
Titlurile BRD s-au mentinut la acelasi nivel de ieri, iar actiunile Rompetrol Rafinare au inregistrat o scadere nesemnificativa.
Cresteri mai importante au consemnat actiunile Rompetrol Well Services, in crestere cu 6,7%, respectiv titlurile Impact si cele ale Kandia-Excelent, care au plusat cu circa 3,2% fiecare.
In a doua parte a lunii viitoare rulajele pe piata ar putea fi sustinute de banii incasati de investitori din dividende, care vor urma in cea mai mare parte calea bursei, spun unii brokeri.
"Ma astept ca in perioada imediat urmatoare tranzactiile sa se mentina la un nivel apropiat celui de la inceputul acestei saptamani, urmand ca incepand cu a doua decada a lunii viitoare valorile tranzactionate sa se imbunatateasca, pentru ca investitorii vor beneficia de banii pe dividende", considera Marcel Murgoci.

Actiunile SIF Transilvania (SIF3) au pierdut ieri 0,5%, dupa ce in deschiderea sedintei inregistrau o crestere de circa 1%. Tranzactiile cu aceste titluri au insumat 0,9 milioane de euro (2,9 milioane de lei). Celelalte SIF-uri au inregistrat variatii usoare atat in sus, cat si in jos. "Ma astept ca SIF-urile sa se mentina in preajma actualelor nivel, dat fiind ca se apropie si vacanta parlamentara, iar evenimente importante cu privire la pragul de detinere la SIF-uri sunt mai putin probabile", este de parere Marcel Murgoci, directorul de tranzactionare al societatii de brokeraj Estivest. Ultimul pret la care actiunile SIF Transilvania s-au tranzactionat a fost de 2,2 lei/actiune.

Titlurile Rompetrol Well Services (PTR) au sarit ieri cu aproape 7%, pe un rulaj mai ridicat decat de obicei, de 0,66 mil. lei (0,2 mil. euro). Cresterea de ieri se adauga avansului de 15% din sedinta precedenta, care a fost prilejuita de anuntul reprezentantilor companiei privind distribuirea de actiuni gratuite. Decizia va fi luata de actionari in Adunarea Generala de la finele lunii viitoare, fiecare actionar urmand sa primeasca cate o actiune gratuita la doua detinute anterior. In urma acestei operatiuni, capitalul social al companiei ar urma sa creasca cu 4,63 mil. lei (1,4 mil. euro), pana la 13,9 mil. lei (4,2 mil. euro). Actiunile Rompetrol Well Services au inchis ziua la pretul de 1,9 lei/actiune.

Actiunile dezvoltatorului imobiliar Impact Developer&Constructor (IMP) au castigat luni 3,3%, valoarea tranzactiilor cu aceste titluri cumuland 0,23 milioane de lei (circa 78.000 de euro). "Evolutia buna a acestor titluri a venit dupa comunicatul transmis de societate cu privire la intentia de a-si majora capitalul prin diferite metode in conditiile in care sectorul de activitate al Impact merge foarte bine in continuare", spune Marcel Murgoci. De la inceputul acestui an, actiunile Impact s-au apreciat cu peste 60%. Pe parcursul sedintei de ieri, aceste titluri au atins un prag maxim de 0,955 lei/actiune, inchiderea realizandu-se la pretul de 0,945 lei/actiune.

Actiunile Imotrust Arad (ARCV) au castigat ieri 2%, pe fondul unui rulaj de aproape 190.000 de euro. In ultimele doua sedinte de tranzactionare, titlurile Imotrust au crescut cu circa 6%, ultimul pret de tranzactionare fiind ieri de 3,02 lei/actiune. Compania de dezvoltare imobiliara a anuntat in ultima perioada o serie de proiecte pe care intentioneaza sa le demareze, in special pe segmentul rezidential. Imotrust a intrat si in atentia investitorilor straini, filiala din Londra a bancii de investitii americana Morgan Stanley anuntand la inceputul lunii mai ca detine 6% din actiunile companiei. Intre timp, Morgan Stanley si-a redus participatia sub 5%.

Titlurile Cemacon Zalau (CEON) au crescut ieri cu 14,3%, inchizand sedinta de tranzactionare la nivelul de 24 lei/actiune. In ultima saptamana, actiunile Cemacon au castigat circa 60%. Actiunile companiilor din domeniul constructiilor s-au numarat printre principalii castigatori in ultima perioada la Bursa, datorita rezultatelor financiare in crestere raportate. Cemacon a raportat un profit net de 91.000 de euro in primul trimestru, la fel ca si in 2006, insa cifra de afaceri a companiei a crescut cu peste 50%, la 1,54 milioane de euro. Principalul actionar al Cemacon este Ceramica Zalau, cu o participatie de 18% din actiuni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO