Burse - Fonduri mutuale

Business Magazin. Cum a ajuns Rareş Mihăilă, un inginer IT, să investească pe Bursă: Sunt conştient de faptul că nu toate investiţiile pe care le fac sunt profitabile. Am fost nevoit să mai marchez şi pierderi. Cum arată portofoliul lui bursier

Autor: Tibi Oprea

08.10.2023, 17:31 1169

Investitori mici şi mari, profesionişti şi debutanţi deopotrivă, care activează în domenii dintre cele mai diverse, pun pe tapet strategii de investiţii şi lecţii învăţate în timp pentru a întări zicala „bursa este pentru toţi” şi a mări rândurile investitorilor din piaţa locală. Toate sfaturile sunt adunate în seria de materiale „Profil de investitor” găzduită de Business MAGAZIN.


Rareş Mihăilă şi-a făcut debutul pe Bursa de la Bucureşti în 2016. Tot în acel an a lansat proiectul Investeştelabursă şi a devenit primul vlogger de educaţie bursieră din România. A mers şi mai departe, transformând site-ul într-o aplicaţie mobilă care oferă investitorilor acces la ştiri şi analize, topuri şi multipli de tranzacţionare, totul din dorinţa de a-şi împărtăşi pasiunea pentru investiţii.

„Am început să investesc la BVB în 2016 după ce mai bine de şase luni am citit tot ce am găsit în mediul online despre ce înseamnă să investeşti în acţiuni listate la bursă. Suma minimă necesară pentru deschiderea unui cont de investiţii era atunci de 10.000 de lei. Aşadar, am economisit lună de lună pentru a strânge banii respectivi, dar după deschiderea contului am retras o mare parte din ei pentru că nu eram suficient de încrezător să investesc o sumă atât de mare pe bursă”, îşi aduce aminte Rareş Mihăilă, investitor şi creator de conţinut de educaţie bursieră din Târgu-Mureş.

Cu 3.500 de lei, suma rămasă în contul brokerului, Rareş a cumpărat prima oară acţiuni ale companiei aeronautice IAR Braşov şi unităţi de fond ETF BET Patria-TradeVille. Faţă de anul când a început el investiţiile, acum cei mai mulţi brokeri nu mai cer o sumă minimă de început, iar modalitatea de deschidere a unui cont s-a simplificat, putând fi realizată exclusiv online. „Consider că în ultimii ani investiţiile la bursă sunt mai accesibile ca oricând”, spune el.

Citiţi continuarea pe www.businessmagazin.ro

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO