Burse - Fonduri mutuale

Business internaţional. Poziţiile short ajung la 1.000 mld. dolari în Statele Unite, cel mai ridicat nivel din aprilie 2022. Wall Street-ul, împărţit în privinţa viitoarelor evoluţii ale pieţei americane

Business internaţional. Poziţiile short ajung la 1.000...

Autor: Eduard Ivanovici

23.06.2023, 00:04 201

Short sellerii (vânzătorii în lipsă) din Statele Unite rămân pe poziţii în ceea ce priveşte atitudinea adoptată vizavi de acţiunile americane, în vreme ce poziţiile short au depăşit luna aceasta pragul de 100 de miliarde de dolari, pe măsură ce indicele S&P 500 îşi continuă avansul înregistrat în 2023, potrivit Bloomberg. Este cel mai mare nivel de poziţii short din aprilie 2022, indicând că unii traderi au ajuns la concluzia că raliul de 14% de anul acesta al S&P nu va avea viaţă lungă. Astfel, unii investitori suportă pierderi masive zilele acestea şi aşteaptă ca piaţa să se întoarcă în favoarea lor. Pe hârtie, vânzătorii în lipsă au pierdut circa 101 miliarde de dolari în 2023. „Există o relaţie strânsă între succesul de care s-a bucurat piaţa şi pesimismul care se acumulează în rândul participanţilor bursieri”, spune Arthur Hogan, chief market strategist în cadrul administratorului de active B. Riley Financial. 

Totuşi, accentuarea sentimentelor de tip „bearish” (care prevăd scăderi) se poate dovedi a fi unul dintre pilonii de susţinere ai pieţei. Dacă „pariurile” short continuă să crească într-o bursă aflată în creştere, investitorii vor fi nevoiţi să cumpere acţiuni pentru a putea renunţa la poziţii, ceea ce ar alimenta şi mai mult dinamica acţiunilor. Pentru context, short sellerii împrumută acţiuni pe care le vând ulterior în speranţa de a le cumpăra la un preţ mai mic, încasând astfel diferenţa. Totuşi, sincronizarea este crucială pentru o asemenea tranzacţie: dacă preţurile cresc, investitorii pot pierde bani.

Piaţa americană de capital a fost ajutată în 2023 de o serie de rezultate financiare peste aşteptările analiştilor, cât şi de raliul din industria tech, susţinut la rândul lui de frenezia creată în jurul inteligenţei artificiale. S&P 500 a intrat luna aceasta în aşa-zisa piaţă bull, adică înregistrează o creştere de peste 20% prin raport cu cel mai recent minim, sfidând astfel temerile privind o potenţială recesiune în urma campaniei agresive de majorare a ratelor dobânzilor de către Rezerva Federală.

Miercuri, acţiunile americane au înregistrat scăderi după ce preşedintele Fed Jerome Powell a avertizat că instituţia pe care o conduce va fi nevoită să majoreze în continuare dobânda de referinţă pentru a putea combate inflaţia.

Wall Street-ul este împărţit cu privire la următoarele evoluţii ale acţiunilor. în timp ce argumentele par să fie de partea traderilor „bull” după avansul din prima jumătate a anului, investitorii de tip „bear” insistă asupra faptului că acţiunile sunt condamnate la declin. De altfel, strategii de la Citigroup şi Scott Chronert şi-au reiterat recent prognozele de scădere. 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO