Burse - Fonduri mutuale

Business internaţional. Evoluţiile marilor companii recent listate în Statele Unite reaprind speranţele privind piaţa IPO-urilor

Business internaţional. Evoluţiile marilor companii...
Foto: Profimedia

Autor: Eduard Ivanovici

11.01.2024, 07:00 199

Perspective îmbunătăţite anul acesta Alegerile prezidenţiale din SUA pot creşte însă volatilitatea din piaţă începând cu S2/2024.

Acţiunile companiilor care au realizat recent oferte publice de vânzare de acţiuni (IPO-uri) de peste 100 de milioane de dolari în Statele Unite au depăşit performanţa indi­celui american S&P 500 cu aproxi­mativ 18% în ultimul an, alimentând astfel speranţele că volumul de listări noi va creşte după ce a adoptat un trend general de scădere în ultimii ani, potrivit unei analizate realizate de Financial Times.

Performanţa a fost susţinută de poveşti de succes precum asigură­torul Skyward Specialty, care a crescut cu 125% de la listarea de anul trecut, şi grupul biotech Rayzebio, ale cărui acţiuni s-au apreciat cu 244%, trase în sus de ştirea că societatea ar fi cumpărată de gigantul Bristol-Myers Squibb. 

Astfel, cele două companii au compensat evoluţiile sub aşteptări ale unor emitenţi precum grupul de livrare de produse alimentare Instacart. În medie, acţiunile nou listate au crescut însă cu 30% faţă de preţul din ofertă.

Datele vor fi primite cu braţele deschise de băncile de investiţii dornice de noi tranzacţii, după doi ani la rând de volume dezamăgitoare pe piaţa IPO-urilor. În Statele Unite, listările din 2023 au strâns de la investitori circa 20 de miliarde de dolari, aproape dublu faţă de anul precedent, dar cu 90% mai puţin comparativ cu 2021.

De asemenea, 2023 a fost în acest sens al treilea cel mai slab an din ultimul deceniu, scrie FT.

Câteva dintre cele mai mari listări de anul trecut au avut parte de un început dificil – acţiunile producătorului de cipuri Arm, ale producătorului de sandale Birkenstock şi ale Instacart au scăzut sub preţul de listare în săptămânile de după IPO.

Cu toate acestea, grupurile listate recent au fost, de asemenea, unii dintre cei mai mari beneficiari ai unei creşteri puternice a pieţei bursiere în ultimele două luni ale anului trecut, pe măsură ce investitorii au devenit tot mai încrezători că ratele dobânzilor au atins un nivel maxim şi că inflaţia este pe cale să revină la ţinta stabilită de Rezerva Federală fără ca economia să se confrunte cu o recesiune majoră.

În Europa, numărul de IPO-uri a avut un ritm slab de creştere în T3/2023 faţă de vârfurile din 2020 şi 2021, dar s-au situat peste trimestrele anterioare, cu 33 de IPO-uri încheiate şi o valoare totală de 4,6 miliarde de euro, arată raportul IPO Watch Europe Q3 2023, publicat de PwC.

„Au existat numeroase date în ultimele două luni care susţin o perspectivă mai favorabilă pentru 2024" pentru IPO-uri, spune Jesse Mark, şeful diviziei globale de pieţe de acţiuni în cadrul Jefferies.

Arm, cea mai mare listare din 2023 la nivel global, este acum în creştere cu peste 40%. Chiar şi Birkenstock, care a avut una dintre cele mai slabe deschideri de până acum pentru un IPO mare, şi-a revenit după ce a scăzut cu aproape 15% în prima săptămână de tranzacţionare.

„Ne-ar fi plăcut să vedem creşteri mai mari după unele IPO-uri, dar nu aşa judecăm noi lucrurile. Este mai important cum se poziţionează cotaţia la 30, 60, 90 de zile de la IPO”, spune şeful diviziei de pieţe de capital a unei mari bănci din SUA.

Indicele Renaissance IPO, format din companii listate în ultimii trei ani, a urcat cu 44% de la începutul lui 2023 încoace, faţă de 24% pe S&P 500 şi 42% pentru Nasdaq Composite.

Raliul din ultima perioadă a încurajat deja mai multe companii de renume, inclusiv retailerul online de îmbrăcăminte Shein şi lanţul de brutării Panera, care au depus actele preliminare debutului la bursă. Altele, precum platforma de socializare Reddit, au reluat discuţiile cu potenţiali investitori după ce şi-au amânat anterior planurile de listare.

Totuşi, bancherii încearcă să nu se lase purtaţi de val, după o serie de „alarme false”, adică promisiuni de listare care n-au dus nicăieri, mai ales în condiţiile în care ratele dobânzilor la nivel global sunt cu mult peste nivelurile din urmă cu câţiva ani.

„S-au pus bazele unui 2024 mai bun, dar vorbim de o lume nouă care nu seamănă deloc cu cea veche, caracterizată de bani gratis”, adaugă Gregg Nabhan, Bank of America.

În pofida puseelor de creştere, câteva dintre marile companii recent listate se tranzacţionează şi acum sub preţurile din ofertă. Acţiunile emitenţilor nou apăruţi pe Wall Street au scăzut mai rapid decât piaţa în prima săptămână din 2024, subliniind în continuare potenţialul de volatilitate.

Nabhan spune că investitorii vor continua să mizeze pe companiile care pot creiona o cale clară către profitabilitate, spre deosebire de deceniul de dinaintea scăderilor începute în 2022, când investitorii erau adesea atraşi de societăţi care se concentrau pe creşterea cu orice preţ a veniturilor.

Activitatea globală privind IPO-urile în trimestrul al treilea din 2023 a totalizat 284 de listări în valoare de 33,8 miliarde dolari, comparativ cu 291 de oferte şi 46,6 miliarde dolari în aceeaşi perioadă din 2022, conform PwC.

Bancherii speră că volumul IPO-urilor va lua avânt începând cu al doilea trimestru al anului, când companiile vor putea prezenta situaţiile financiare auditate pe 2023 şi vor avea o imagine mai amplă asupra potenţialelor vânzări din 2025.

Unii analişti sunt de părere că fereastra de listări ar putea fi mai restrânsă în S2/2024 din cauza alegerilor prezidenţiale din SUA, întrucât perioada premergătoare scrutinului ar putea creşte volatilitatea din piaţă, ceea ce ar face ca IPO-urile să fie considerate riscante.

Pe de altă parte, în ultimii 60 de ani, aproape de fiecare dată când americanii au ieşit la vot, S&P 500 a închis pe plus anul respectiv.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO