Burse - Fonduri mutuale

Bursele nu s-au speriat de noul climat politic mai volatil din Marea Britanie

Bursele nu s-au speriat de noul climat politic mai...

Autor: Dan Grigore Ivan, Liviu Popescu

12.06.2017, 00:02 159
Pieţele de capital din lume nu au părut îngrijorate de rezultatul electoral suprinzător de la Londra. Marii indici bur­sieri şi-au continuat avansul şi vi­neri, indicele FTSE 100, referinţa pie­ţei de capital de pe malurile Tamisei, afişând o apreciere de peste 1%.

Partidul Conservator, în fruntea căruia se află premierul britanic Theresa May, a pierdut teren în faţa rivalilor laburişti, deşi pornise în cursa electorală cu un avans de peste 20% în sondaje şi se preconiza că va atrage mai multe locuri în Parlament decât obţinuse la alegerile din 2015. Conservatorii au pierdut majoritatea, anunţând că vor forma un guvern minoritar, iar unii analişti se aşteaptă astfel ca ipoteza unui hard Brexit să se îndepărteze.

Mai mult, scena politică britanică a fost relansată după ce Partidul Laburist a reuşit să surprindă prin rezultatul consemnat, în ultimii ani fiind considerat ca o forţă politică a cărei influenţă era pe o pantă descendentă.

Cotaţia aurului, unul dintre cele mai importante active de refugiu, a coborât cu 0,84% în ziua imediat următoare rezultatului electoral, în vreme ce preţul petrolului WTI a crescut cu 0,42%, până la 45,9 dolari.

Nu doar indicii britanici au crescut vineri. Referinţa bursei franceze, indicele CAC 40, a urcat cu 0,67%, în vreme ce piaţa de capital de la Frankfurt a crescut cu 0,8%. 

Indicele FTSE 100 a crescut de la începutul acestui an cu 5,4%, sub evoluţia europeană; indicele Euro STOXX 50, ce reuneşte cele mai mari 50 de companii europene, a crescut în aceeaşi perioadă cu 9%, peste indicele american Dow Jones, a cărui apreciere este de 7,6%. De asemenea, bursele din Franţa, Germania şi Elveţia au crescut mai puternic decât cea britanică.

În regiune, indicele polonez WIG 20 a scăzut vineri cu 0,41%, iar bursa de la Bucureşti a fost tot în teritoriu negativ. Referinţa pieţei de capital locale, indicele BET, a scăzut vineri cu 1,82%, cea mai mare scădere din 2017, în condiţiile în care acţiunile Fondului Proprietatea (FP), emitent cu a doua pondere din indice, respectiv 18,46%, au scăzut cu 5,22%, pe fondul returnării în valoare de 0,05 lei per titlu.

De asemenea, capitalizarea Băncii Transilvania (TLV), reprezentând o pondere de 18,81% din BET, cea mai mare de altfel, a scăzut cu 2,77%. Singurele două componentele ale referinţei locale ale căror acţiuni au crescut vineri au fost BRD - Groupe Société Générale, cu un avans de 0,91%, şi compania energetică Nuclear­electrica (SNN), a cărei va­loare de piaţă a crescut cu 1,49%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO