Burse - Fonduri mutuale

Bursele europene au deschis în scădere

Autor: Vlad Popescu - Mediafax

18.11.2011, 11:15 169

Bursele europene au deschis vineri în scădere, continuând declinul din şedinţa anterioară, din cauza temerilor tot mai intense privind creşterea dobânzilor plătite de Italia şi Spania la niveluri nesustenabile, transmite Reuters.

Indicele FTSEurofirst 300 al celor mai importante acţiuni europene a coborât cu 0,7% până la ora 8:10 GMT.

FTSEurofirst 300 este în scădere cu 3% pe ansamblul acestei săptămâni, principalii factori care au determinat direcţia pieţelor în ultimele zile fiind randamentele obligaţiunilor de stat ale Italiei, Spaniei şi altor state din zona euro.

Acţiunile scad în toate sectoarele, inclusiv în cel bancar, care a pierdut 36% de la începutul acestui an din cauza devalorizării obligaţiunilor de stat deţinute de instituţiile de credit.

"Sunt surprins că bursele nu au reacţionat şi mai violent la ce se întâmplă pe pieţele de obligaţiuni. Situaţia are caracteristicile unei crize clasice de lichiditate la nivel european, vezi ţări perfect solvabile cu dobânzi care nu reflectă niciun argument raţional", comentează un analist londonez.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO