Burse - Fonduri mutuale

Bursa trece la conturi globale fără prevalidare, dar cu identificare

Bursa trece la conturi globale fără prevalidare, dar cu identificare

Autor: Roxana Pricop

23.01.2012, 00:05 841

Brokerii spun că extinderea mecanismului de tranzacţionare prin intermediul conturilor globale fără prevalidare la nivelul tuturor acţiunilor listate pe piaţa reglementată a Bursei de Valori Bucureşti (BVB) nu va genera o creştere semnificativă a lichidităţii pentru că piaţa locală de capital mai are de făcut o serie de modificări până va deveni la fel de accesibilă ca pieţele din Occident.

Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM), arbitrul pieţei de capital, a anunţat recent că începând cu data de 1 februarie va fi extins mecanismul de tranzacţionare prin intermediul conturilor globale fără prevalidare la nivelul tuturor acţiunilor listate pe piaţa reglementată a BVB. Practic, de la 1 februarie acţiunile tuturor celor 79 de companii listate pe piaţa reglementată a BVB vor fi tranzacţionate prin intermediul conturilor globale fără prevalidare. Nu este însă clar cum se vor tranzacţiona acţiunile de pe RASDAQ, al cărui statut de piaţă reglementată sau nereglementată nu a fost clarificat nici până acum de CNVM.

Acest mecanism presupune că brokerii vor introduce printr-un singur cont toate ordinele de cumpărare sau de vânzare date de clienţi, iar după ce realizează tranzacţia brokerii împart acţiunile în contul fiecărui client în funcţie de instrucţiunea dată de acesta.

În ultimii ani, extinderea conturilor globale a fost adesea menţionată de oficialii pieţei de capital drept soluţie pentru a face Bursa de la Bucureşti la fel de accesibilă ca bursele externe, cu un impact pozitiv asupra creşterii lichidităţii pentru că investitorii străini vor avea acelaşi sistem de tranzacţionare "ca aca­să".

Cu toate acestea, sistemul de conturi globale ce urmează a fi extins este unul hibrid, încă nealiniat cu cele existente pe pieţele externe. Adrian Lupşan, directorul general adjunct al societăţii de brokeraj Intercaital Invest, explică în ce constau diferenţele: "Când tranzacţionezi pe o piaţă din Vest, de exem­plu pe bursa din Ame­rica, Depozitarul Cen­tral, instituţia care decontează tran­zacţiile, iden­ti­fică brokerul ca sur­să a tran­zacţiei, iar brokerul respectiv poate avea în spate şi zeci de mii de clienţi. Depozitarul american nu va şti niciodată care este identitatea clienţilor, ştie doar identitatea brokerului. La noi, Depozitarul Central poate identifica în orice moment ce client este sursa tranzacţiei, chiar dacă ordinul este executat de un broker prin intermediul unui cont global. Extinderea conturilor globale este un pas spre normalitate, însă mai avem de făcut modificări pentru a alinia infrastructura de tranzacţionare cu cea a pieţelor externe."

Extinderea acestor conturi a avut loc în mai mulţi paşi, primele acţiuni româneşti tranzacţionate prin acest sistem fiind cele ale Fondului Proprietatea, apoi cele ale Petrom şi din noiembrie companiile din indicele BET.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO