Burse - Fonduri mutuale

Bursă. Simtel Team şi-a dublat cifra de afaceri la 295,6 mil. lei şi profitul net la 27,4 mil. lei în 2023. „2024 se anunţă a fi un an cel puţin la fel de intens”

Iulian Nedea, Preşedinte CA, Simtel Team

Iulian Nedea, Preşedinte CA, Simtel Team

Autor: Tibi Oprea

26.02.2024, 18:27 936

Simtel Team (simbol bursier SMTL), companie românească de inginerie şi tehnologie listată pe piaţa AeRO a Bursei de Valori Bucureşti şi lider naţional în domeniul energiei regenerabile, a raportat la nivel consolidat o cifră de afaceri de 295,6 milioane de lei în 2023, în creştere cu 112% faţă de 2022 şi un profit net de 27,4 milioane de lei, o apreciere cu 115% comparativ cu anul anterior.

EBITDA la nivel consolidat în 2023 a fost de 36,8 milioane de lei, o creştere cu 117% faţă de anul 2022 şi cu 17% mai mare faţă de bugetul de venituri şi cheltuieli asumat de companie pentru anul 2023. Rezultatele financiare la nivel consolidat includ performanţele înregistrate de Simtel Team, Simtel Solar, entitatea din Republica Moldova în care Simtel deţine întreaga participaţie, precum şi ANT Energy şi Agora Robotics, companii în cadrul cărora Simtel Team deţine o participaţie de 51%.

„Anul 2023 a fost un alt an dinamic pentru întreaga echipă Simtel, depăşind cu brio realizările din anul 2022, atât la nivel financiar, cât şi operaţional. Pe parcursul anului trecut am construit centrale electrice fotovoltaice cu o putere instalată de aproximativ 86 MWp. Portofoliul de clienţi s-a extins cu 87 clienţi noi, fiind în prezent alcătuit din companii din sectoare diverse, precum retail, turism, agricultură, fabrici şi spaţii logistice. 2024 se anunţă a fi un an cel puţin la fel de intens, luând în considerare că începând cu anul acesta am devenit şi furnizor de energie prin obţinerea licenţei aferente. Odată cu această nouă linie de business, ne consolidăm poziţia de lider de piaţă prin punerea la dispoziţia clienţilor noştri a unui pachet complet de produse şi servicii integrate. Le mulţumim colegilor, partenerilor, clienţilor şi acţionarilor noştri pentru încrederea acordată companiei noastre şi pentru că ne sunt alături în construirea unui viitor verde pentru România”, spune Mihai Tudor, CEO şi membru executiv al Consiliului de Administraţie al Simtel Team.

La nivel individual, cifra de afaceri a Simtel s-a ridicat la 290,6 milioane de lei în 2023, o creştere cu 112% comparativ cu 2022, iar profitul net a fost de 27,7 milioane de lei, o majorare cu 139% faţă de anul precedent. 

În 2023, divizia de energie regenerabilă a companiei a contribuit cu 89% la cifra de afaceri la nivel individual, generând venituri de aproximativ 258,6 milioane de lei, comparativ cu 105,5 milioane de lei generate în 2022. Telecomunicaţiile au contribuit cu 10% la cifra de afaceri, şi au generat venituri de circa 29,1 milioane de lei în 2023, faţă de 28,8 milioane de lei în 2022.

Ponderea celorlalte linii de business a reprezentat 1% din cifra de afaceri totală, la nivel individual, acestea generând venituri de 2,9 milioane de lei în 2023 comparativ cu 2,7 milioane de lei generate în anul anterior.

Pe lângă atragerea de clienţi noi, pe parcursul anului trecut, Simtel a continuat colaborarea cu clienţii existenţi, cu unii dintre aceştia demarând proiecte noi, precum în cazul CTP România, dezvoltator de spaţii industriale şi logistice, pentru care compania lucrează la construirea şi instalarea unor instalaţii fotovoltaice pe acoperişurile a 11 clădiri ale acestuia.

De asemenea, tot în 2023, compania a finalizat pentru Grunman Energy instalarea celei mai mari centrale electrice fotovoltaice pe acoperişul unei singure clădiri din România şi anume centrul logistic Dedeman Turda. Centrala electrică fotovoltaică este instalată pe acoperişul centrului logistic al Dedeman din Turda şi are o putere instalată de aproximativ 4,1 MWp prin intermediul a circa 10.000 de panouri fotovoltaice, care se întind pe o suprafaţă de 40.000 mp. 

„2023 a fost un an remarcabil pentru Simtel, marcând nu doar o dublare a cifrei de afaceri şi a profitului net, dar şi consolidarea poziţiei noastre ca lider domeniul energiei regenerabile. Succesul nostru reflectă angajamentul neclintit faţă de excelenţă, adaptabilitatea în faţa schimbărilor din piaţă şi dedicarea necondiţionată a echipei noastre. Aceste rezultate extraordinare reprezintă, pe lângă nişte simple cifre financiare, paşi concreţi către un viitor sustenabil. Ne-am depăşit aşteptările şi obiectivele, stabilind un nou standard de excelenţă pentru Simtel şi pentru industria energiei regenerabile. În 2024, suntem mai hotărâţi ca niciodată să continuăm această traiectorie ascendentă, să explorăm noi oportunităţi şi să aducem valoare adăugată clienţilor noştri, partenerilor şi, mai ales, comunităţilor locale”, afirmă Iulian Nedea, cofondator şi Preşedintele Consiliului de Administraţie al Simtel Team.

De asemenea, în 2023, Simtel a finalizat prima fază a parcului fotovoltaic de la Pleşoiu, judeţul Olt, moment în care a lansat oficial o nouă linie de business, respectiv producerea de energie electrică regenerabilă.

În plus, la finalul anului trecut, compania a finalizat investiţia într-un spaţiu logistici, în Băicoi, judeţul Prahova, care a devenit un hub de aprovizionare pentru toate activităţile derulate de grup. Prin intermediul noii facilităţi de depozitare, Simtel va diminua timpii de transport şi distanţele de livrare cu cel puţin 15%, şi de asemenea, va optimiza durata de stocare a echipamentelor.

ANT Energy, compania în care Simtel a investit la finalul anului 2021, a avut parte de o activitate dinamică pe parcursul anului trecut, proiectele de prognoză de producţie de energie în parcurile fotovoltaice fiind în continuare pe un trend ascendent.

În plus, la începutul lui 2023, Simtel şi ANT Energy au efectuat o investiţie strategică în start-up-ul Custom Soft Solutions (CSS), prin achiziţionarea unui pachet minoritar, de 29% de către Simtel şi 20% de către ANT Energy. Datorită acestei investiţii, Simtel şi-a consolidat poziţia în industrie, având la dispoziţie resursele necesare de a gestiona întregul ecosistem de energie al unui client – construirea şi instalarea de centrale electrice fotovoltaice, la care sunt adăugate servicii conexe specifice. 

Agora Robotics, start-up în care Simtel deţine 51% începând cu anul 2022, a lansat în premieră, în cadrul Automatica Munchen, cel mai important eveniment de roboţi şi automatizare din Europa, primul robot mobil autonom pentru curăţat pardoseli dezvoltat de o companie românească. Obiectivul este ca acest robot să intre în producţia de serie pe parcursul anului 2024. 

Simtel Team este listată pe piaţa AeRO a Bursei de Valori Bucureşti din iulie 2021. În prezent, compania are o capitalizare de piaţă de 494 mil. lei. Acţiunile SMTL înregistrează o creştere de 45,9% de la începutul acestui an, pe fondul unor tranzacţii de 13,7 mil. lei, arată datele BVB.

În 2023, Simtel a primit certificarea Best Managed Companies din România în cadrul programului derulat de către Deloitte România împreună cu Banca Transilvania, Bursa de Valori Bucureşti şi Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO