Burse - Fonduri mutuale

Bursă: Scăderile pe Wall Street accelerează. Unul dintre cei mai urmăriţi indicatori din SUA – numărul locuri de muncă proaspăt create – a depăşit cu mult aşteptările ceea ce face şi mai dificilă misiunea FED în lupta cu inflaţia. Bursele europene, pe minus. Bucureştiul rezistă

Bursă: Scăderile pe Wall Street accelerează. Unul...

Autor: Liviu Popescu

06.10.2023, 16:19 3334

Wall Street, cea mai puternică piaţă de capital din lume, se pregăteşte să deschidă pe minus ultima şedinţă de tranzacţionare din această săptămână după ce unul dintre cei mai urmăriţi indicatori din economie a venit peste aşteptările analiştilor ceea ce face şi mai dificilă lupta Rezervei Federale a SUA (FED) în lupta cu inflaţia.

Astfel, indicele Dow Jones se tranzacţionează în contractele futures în scădere cu 0,7%, în contextul în care în urmă cu puţin timp era chiar la plus 0,3%, după ce Departamentul Muncii din SUA a anunţat că numărul de salariaţi din sectorul non-agricol (aşa numiţii nonfarm payroll- n.red) a crescut cu 336.000 în această lună, mai mult decât estimarea analiştilor de 170.000 de persoane.

Creşterea numărului de locuri de muncă a fost mai puternică decât se aştepta în septembrie, un semn că economia americană rezistă în pofida ratelor de dobândă mai mari, a conflictelor de muncă şi a disfuncţionalităţilor de la Washington, scrie CNBC. Randamentul titlurilor de Trezorerie pe 10 ani a urcat cu 0,17 puncte procentuale, până la 4,87%, în jurul celor mai ridicate niveluri de la începutul crizei financiare.

Creşterea surprinzătoare a angajărilor ar putea complica decizia Rezervei Federale privind momentul în care va înceta să majoreze ratele dobânzilor. Banca centrală analizează dacă să aprobe încă o majorare în acest an, iar raportul privind ocuparea forţei de muncă din septembrie ar putea să o împingă în această direcţie.

FED a majorat puternic costurile de împrumut pentru a diminua inflaţia, dar riscă o recesiune dacă va continua să majoreze ratele, notează MarketWatch. Banca este îngrijorată că o penurie de forţă de muncă în curs de desfăşurare ar putea stimula creşteri salariale mai mari şi ar adăuga presiuni asupra preţurilor. n ultima lună Dow Jones a scăzut cu 6%.

În Europa dinamica indicilor bursieri la ora redactării acestei ştiri este următoarea: FTSE 100 plus 0,09%, DAX minus 12%, CAC40 stagnează, FTSE MIB plus 0,22%, STOXX600 stagnează. La Bucureşti indicele principal BET creşte cu 0,4%.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO