Burse - Fonduri mutuale

Bursă. Producătorul de lactate Bonas trece pe profit în primele nouă luni ale anului. Veniturile cresc cu 26% la 22 mil. lei

Bursă. Producătorul de lactate Bonas trece pe profit...

Autor: Eduard Ivanovici

28.11.2023, 12:47 198

Producătorul clujean de lactate Bonas Import Export, listat pe piaţa AeRO sub simbolul BONA, a încheiat primele nouă luni ale anului cu un profit net de jumătate de milion de lei. Prin comparaţie, rezultatul net din aceeaşi perioadă din 2022 a constat într-o pierdere de 144.196 lei, arată raportul trimestrial.

„Istoric, din cauza lunilor de vară, T3 pentru Bonas însemna o pierdere, dar în acest an am reuşit să fim profitabili şi în acest trimestru. Am realizat acest lucru fără a neglija investiţiile, atât de necesare pentru a aduce compania la nivelul concurenţilor şi pentru a putea genera profituri viitoare”, scriu reprezentanţii Bonas.

Veniturile grupului au ajuns, per total, la 22,2 milioane de lei, cu 26,2% mai mari decât nivelul înregistrat la 30 septembrie 2022. Cheltuielile de exploatare au însumat 22,55 milioane de lei, plus 26,7% an/an.

„Noile schimbări legislative pun o presiune suplimentară pe cheltuieli şi vor genera inflaţie, acestea adăugând-se la perspectivele negative ale economiei. Bugetul de venituri şi cheltuieli pe 2023 se va realiza, dar principala noastră îngrijorare este ca în 2024 să nu se repete scenariul din 2022”, conform BVB.

Disponibilul de cash s-a diminuat cu 410.824 lei, ajungând la 1,6 milioane de lei ca urmare a investiţiilor făcute, dar şi a creşterii stocurilor care s-au făcut pe timpul verii, când preţurile la materiile prime sunt mai mici. Totodată, datoriile au urcat de la 1,9 milioane la 2,95 milioane de lei.

„În industria lactatelor se operează cu marje mici de profit şi se concurează cu toţi jucătorii din industria alimentară, unii având avantajul preţului, un atu când puterea de cumpărare scade. Anul trecut procesatorii de lactate nu au putut transfera în totalitate creşterile de costuri şi s-a ajuns la un război al preţurilor, în care toata lumea a pierdut la capitolul profitabilitate”, continuă reprezentanţii Bonas.

Acţiunile BONA au plus 21,8% anul acesta, pe un rulaj de 3,2 milioane de lei. Evaluată la 17,8 milioane de lei, compania este deţinută în proporţie de 25,4% de cofondatorul Vasile Naş, urmat de investitorul Marius Alexe, cu 10,8% din capitalul social.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO