Burse - Fonduri mutuale

Bursă. Producătorul de carton ondulat Vrancart, unde acţionari sunt Lion Capital şi Paval Holding, a încheiat 2023 cu un profit net de 5,6 mil. lei, de patru ori mai mic faţă de 2022

Bursă. Producătorul de carton ondulat Vrancart, unde...

Autor: Tibi Oprea

29.02.2024, 19:50 214

Vrancart (simbol bursier VNC), unul dintre cei mai mari producători de carton ondulat, hârtie igienico-sanitară şi ambalaje de carton pe piaţa din România, a anunţat un profit net de 5,6 mil. lei în 2023, de la 23,7 mil. lei în anul precedent, la venituri de 412,7 mil. lei, cu 21,55% mai mici.

Rezultatul operaţional a fost profit în sumă de 17,5 mil. lei, de două ori mai mic decât profitul de 35,6 mil. lei din anul anterior.

„În cursul anului 2023, evoluţia Societăţii a fost influenţată de cererea de ambalaje în scădere, generată de contractarea consumului la nivel macroeconomic, urmare a nivelului încă ridicat al inflaţiei anuale, precum şi de valorile record ale ratelor de dobândă. Costul cu forţa de muncă a reprezentat, de asemenea, un factor de stres asupra profitabilitatii Societăţii. Presiunea asupra preţurilor de vânzare cauzată de contractarea cererii a reprezentat o provocare deosebită în ceea ce priveşte menţinerea profitabilitatii Societăţii”, menţionează compania.

Vrancart are 294,3 mil. lei capitalizare şi este controlată în proporţie de 76,1% de Lion Capital, în timp ce Paval Holding, vehicul de investiţii al fraţilor Pavăl, proprietarii Dedeman, are o deţinere de 17,3%. Acţiunile VNC înregistrează o creştere de 12,3% de la începutul acestui an, pe fondul unor tranzacţii de 728.300 de lei, arată datele BVB.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO