Burse - Fonduri mutuale

Bursa plange dupa investitorii straini

Bursa plange dupa investitorii straini

Click pentru imaginea intreaga

08.01.2008, 18:20 14

Bursa a pierdut ieri peste 550 de milioane de euro din capitalizare, inregistrand o noua corectie dramatica dupa cea din prima sedinta de tranzactionare a anului.
Indicele BET al celor mai importante zece companii listate la Bursa a pierdut ieri 2,3%, inregistrand o scadere totala de 3,25% fata de sfarsitul anului trecut.
De asemenea, indicele BET-FI, al societatilor de investitii financiare (SIF), a pierdut ieri 3,6%, inchizand cu 5,6% mai jos fata de nivelul la care a inchis in 2007.
Scaderile din primele sedinte ale anului sunt puse de brokeri pe seama absentei din piata a investitorilor straini, ale caror achizitii duceau de obicei piata in sus la inceput de an, si pe seama contextului international nefavorabil.
"Influenta vine clar de pe pietele externe, care au avut un inceput prost de an. Investitorii straini nu prea sunt prezenti in piata, cel putin la cumparare. Cred ca unii investitori straini au vandut in aceste zile ca sa se protejeze de scaderile de pe pietele externe", sustine Octavian Dragolea, directorul reprezentantei din Bucuresti a societatii de brokeraj IFB Finwest.
Bursele americane si cele vest-europene au inregistrat scaderi puternice in sedinta de tranzactionare de vineri, iar bursele asiatice au inceput saptamana tot in scadere. Pe de alta parte, bursele vestice au inregistrat o revenire usoara ieri, care a franat pe final de sedinta scaderea de la BVB.
Brokerii sustin insa ca scaderile de pe Bursa din ultimele zile nu sunt justificate fundamental si ca i-ar putea determina pe unii investitori sa reintre la cumparare.
Pe de alta parte, in lipsa unor stiri pozitive pe plan intern, investitorii actioneaza in continuare sub influenta pietelor externe.
"Volumul nu justifica scaderile puternice din aceste zile, care au fost determinate de absenta cumparatorilor din piata. Spre deosebire de anii precedenti, investitorii straini sunt mai putin prezenti in piata. Cu toate acestea, ma astept ca piata sa inceapa sa-si revina, in conditiile in care scaderile de inceput de an au dus preturile la niveluri la care investitorii ar trebui sa intre la cumparare", sustine Adrian Caramiha, director general adjunct la Broker Cluj.
Titlurile companiilor din sectorul financiar au fost cele mai lovite de corectiile de inceput de an. Actiunile SIF Moldova (SIF2) au pierdut 7,2% fata de sfarsitul anului trecut, urmate de titlurile BRD si SIF Muntenia (SIF4), cu scaderi de cate 7,1%.
Printre actiunile care au rezistat mai bine corectiei se numara titlurile petroliere: Petrom (SNP), care a castigat 1,6% de la inceputul anului, si Rompetrol Rafinare (RRC) cu o scadere de 2,7%.
Cele doua companii sunt favorizate de cresterea pretului petrolului. De asemenea, actiunile Bancii Transilvania (TLV) au pierdut doar 1,1%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO