Burse - Fonduri mutuale

Bursă. Pieţele globale de acţiuni, pe cale să încheie cel mai bun an din 2019. Investitorii, cu ochii pe viitoarele reduceri de dobândă ale Rezervei Federale din SUA

Bursă. Pieţele globale de acţiuni, pe cale să...

Autor: Eduard Ivanovici

28.12.2023, 12:36 1671

Indicele global MSCI ACWI s-a apreciat anul acesta cu aproape 20%, cel mai ridicat randament din 2019, apropiindu-se astfel de recordul stabilit în februarie 2022. Evoluţia reflectă optimismul investitorilor privind reducerea dobânzilor de anul viitor şi o mult aşteptată „aterizare uşoară” a economiei americane, scrie Bloomberg.

Dinamici pozitive au înregistrat inclusiv obligaţiunile, susţinute recent de cererea pentru titluri de trezorerie din Statele Unite, în special pentru titlurile cu maturitate de doi ani, ceea ce sugerează că investitorii vor să îşi asigure randamente atractive înainte de Rezerva Federală (Fed) să înceapă o relaxare a politicii monetare, trend care ar fi urmat apoi şi de alte bănci centrale.

„Ferocitatea raliului pieţei de obligaţiuni a sporit cu adevărat randamentele totale înregistrate de către investitori. Există sentimentul că pieţele semnalează că suntem la jumătatea drumului spre o politică monetară facilă” , spune Vishnu Varathan, şeful departamentului de economie şi strategie din cadrul Mizuho Bank.

Indicele paneuropean Stoxx 600 afişează un avans de circa 12% de la începutul anului, aproape de maximul istoric din urmă cu doi ani. De partea cealaltă a Atlanticului, S&P 500 a urcat cu 25%, iar Nasdaq Composite cu 45%. La Bucureşti, indicele de referinţă BET este pe plus cu 31% în 2023. Cu tot cu dividende (BET-TR), creşterea este de 40%.

„Anticipăm trei reduceri consecutive ale dobânzilor din partea Fed, de 0,25% în martie, mai şi iunie, urmate de o reducere la fiecare trimestru până la atingerea nivelului de 3,25%-3,5% în T3/2025. Scenariul nostru implică cinci reduceri în 2024 şi alte trei în 2025”, spun analiştii Goldman Sachs, potrivit Reuters.

În prezent, mulţi investitori se aşteaptă ca Fed-ul să înceapă încă din martie scăderea ratelor dobânzilor, urmând astfel să alimenteze performanţa acţiunilor la nivel global.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO