Burse - Fonduri mutuale

Bursă. Perspectiva Saxo pentru al doilea trimestru: 2024, anul irosit. La ce evenimente şi indicatori ar trebui să fie atenţi investitorii

Foto: Steen Jakobsen, directorul de investiţii al Saxo

Foto: Steen Jakobsen, directorul de investiţii al Saxo

Autor: Eduard Ivanovici

05.04.2024, 12:35 999

În analiza, „Totul este despre alegeri şi menţinerea status quo-ului”, Steen Jakobsen, directorul de investiţii al Saxo, subliniază că „optimismul electoral şi o creştere a acţiunilor au mascat până acum adevărurile incomode care stau la baza economiei noastre, unde datoria continuă să crească mai repede decât PIB-ul”.

Valul actual de optimism de pe bursă, condus de febra alegerilor, ascunde un adevăr mai inconfortabil. Băncile centrale din întreaga lume strâng baierele pungilor, care, atunci când sunt combinate cu rate ale dobânzilor reale ridicate şi muntele de datorii existente, ar putea provoca probleme pentru impulsul nostru economic, se arată într-un comunicat.

Pe măsură ce ritmul economic global se temperează şi inflaţia începe să scadă, băncile centrale ar putea să-şi relaxeze politicile monetare stricte, posibil să reducă ratele dobânzilor în viitorul apropiat. Acest scenariu prezintă un motiv convingător pentru investitori să ia în considerare extinderea duratei portofoliilor lor, deşi se recomandă prudenţă pentru investiţiile pe termen foarte lung din cauza preocupărilor persistente legate de inflaţie.

Politicile monetare ale pieţelor dezvoltate vor începe probabil să penduleze, în special între Rezerva Federală a SUA şi Banca Centrală Europeană, deoarece Fed va începe probabil să încetinească înăsprirea cantitativă, în timp ce BCE va accelera înăsprirea în iunie, începând să dezinvestească obligaţiunile în programul PEPP. O astfel de divergenţă va creşte probabil volatilitatea dobânzilor, în special pentru randamentele cu termene mai lungi.

Pentru investitorii în instrumente cu venit fix există diverse oportunităţi adaptabile la diferite condiţii macroeconomice. Althea Spinozzi, şefa Strategiei pe instrumente cu venit fix la Saxo, spune că „în ciuda preocupărilor fiscale, obligaţiunile suverane continuă să-şi demonstreze valoarea ca acoperire de portofoliu”, subliniind rezistenţa acestor investiţii pe fondul fluctuaţiilor economice. Cu piaţa de obligaţiuni prezentând evaluări atractive şi randamente aproape de maximele din ultimii 15 ani, investitorii au o şansă valoroasă de a naviga prin provocările mediului economic actual.

Acţiuni: IA şi creşterea industriei antiobezitate sfidează gravitaţia

În vârtejul dinamicii pieţei, fervoarea în jurul inteligenţei artificiale (IA) şi tratamentelor inovatoare pentru obezitate a modificat în mod semnificativ peisajul investiţional. Evaluarea companiilor precum Nvidia şi Novo Nordisk a crescut vertiginos, susţinând un boom speculativ care aminteşte de bulele de pe piaţă din trecut. Această febră speculativă, alături de un context complex de indicatori economici, sugerează un moment esenţial pentru investitori, încurajând o abordare nuanţată şi mai neutră faţă de acţiunile americane în aşteptarea potenţialelor ajustări de evaluare.

În legătură cu valul de alegeri globale, Peter Garnry, şeful Strategiei de capitaluri proprii la Saxo, notează modul în care acestea influenţează schimbările strategice ale preferinţelor de investiţii. El observă în special că „anul acesta este cel mai important an electoral din istoria modernă, alegerile din SUA din 5 noiembrie fiind cele mai importante alegeri, dar mai ales pentru Europa”. Acest sentiment dezvăluie modalităţile în care tensiunea geopolitică şi incertitudinea pot avea un impact asupra strategiei de investiţii, în special în ceea ce priveşte acţiunile europene de apărare.

Pe măsură ce naraţiunea electorală se desfăşoară, este evident că evoluţia pieţei şi peisajul geopolitic creează o nouă paradigmă pentru investitori, îndreptându-i către sectoare şi zone pregătite pentru rezilienţă şi creştere, conform analizei Saxo.

Mărfuri: s-au terminat corecţiile de preţuri?

Piaţa de mărfuri dă semne de redresare după perioada de consolidare de un an. Această potenţială redresare este susţinută de anticiparea reducerilor de dobândă de la marile bănci centrale, care ar putea „înmuia” dolarul american şi ar putea reduce costurile de finanţare, stimulând astfel creşterea. În timp ce gazele naturale au avut performanţe mai slabe, scăzând cu 25% în acest an, indicele global de rentabilitate totală a mărfurilor Bloomberg ar fi înregistrat creştere dacă acest sector ar fi fost exclus, indicând un curent subteran mai larg al forţei pieţei. În special, sectorul metalelor, în special aur şi argint, a început deja să revină, beneficiind de cererea robustă şi de perspectiva unor condiţii financiare mai favorabile.

Privind înainte, perspectivele pentru mărfuri - în special metale - rămân pozitive. „Ne menţinem prognoza pentru aur în 2024 de 2.300 dolari pe uncie (28 grame – n.r.)”, spune Ole Hansen, şeful Strategiei pentru mărfuri la Saxo, cu aurul urcând potenţial până la 2.500 dolari. Cuprul, supranumit „Regele metalelor verzi”, este, de asemenea, pe drumul spre succes, determinat de cererea constantă şi de ameninţarea cu întreruperile aprovizionării. Costurile de finanţare mai scăzute şi măsurile de sprijin economic în locuri precum China ar putea întări şi mai mult piaţa pentru metale industriale selectate, pregătind terenul pentru o revenire mai amplă a mărfurilor.

Valute: cursa pentru reducerea dobânzilor intră în linie dreaptă

Pe piaţa valutară globală sunt anticipate schimbări nuanţate pe măsură ce băncile centrale – în special Rezerva Federală a SUA – îşi ajustează politicile în T2. Potrivit Charu Chanana, şeful Strategiei FX la Saxo, „pieţele se aşteaptă acum ca Fed să înceapă să reducă ratele în iunie sau iulie... Acest lucru sugerează că povestea competitivă va continua să conducă pieţele valutare în T2”. Acest mediu oferă potenţiale oportunităţi pentru comercianţii de schimb valutar, în special în valute cu activitate beta ridicată şi valute de pe pieţele emergente, care ar putea beneficia de un dolar american mai slab.

În plus, Chanana susţine că poziţionarea lungă îndelungată în lira sterlină şi semnele clare ale dezinflaţiei din Regatul Unit în T2 ar putea ameninţa rezistenţa lirei şi ar putea „aduce posibilitatea ca EUR/GBP să crească”.

Privind în perspectivă: diversificarea strategică şi managementul riscului

Pe măsură ce T2/2024 merge mai departe, este important să existe o abordare echilibrată şi diversificată strategic a investiţiilor. Cu un an plin de alegeri majore, nu este vorba doar despre „jucat după pieţe, ci mai degrabă despre recunoaşterea naraţiunii care conduce la sentimentul investitorilor”, conchide Jakobsen.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO