Burse - Fonduri mutuale

Bursa pare sa fi intrat in vacanta. Brokerii nu mai spera la surprize

Bursa pare sa fi intrat in vacanta. Brokerii nu mai spera la surprize
14.12.2009, 23:15 18

Bursa de la Bucuresti a inchis sedinta de ieri pe plus,inregistrand insa aprecieri in jurul valorii de 1%, cea mai marecrestere la nivelul indicilor fiind consemnata de BET, indicelecelor mai lichide zece companii din piata, care a urcat cu 1,7%fata de referinta. Societatile financiare, grupate sub BET-FI, auurcat putin peste 1% fata de cotatia de vineri, in timp cecompaniile din sectorul energetic, redate de indicatorul BET-NG, auinchis ieri cu 0,9% peste referinta.

"Nucred ca mai are ce sa se intample spectaculos pe Bursa pana lasfarsitul anului. Piata va evolua intr-o volatilitate redusa, iarlichiditatea se va pastra si ea sub medie. O sa vedem cresterisporadice a lichiditatii pe fondul incheierii unor deal-uri, darnimic semnificativ", a declarat Octavian Dragolea, directorulsucursalei din Bucuresti a IFB Finwest.

Lichiditatea s-a ridicat in sedinta de ieri la putin peste 6mil. euro, fiind sustinuta in mare masura de tranzactiile cuobligatiuni, care au depasit 1,8 mil. euro. Volumul detranzactionare a depasit 37,2 milioane de actiuni, cele maitranzactionate titluri fiind cele ale Altur (ALT). Actiunileproducatorului de componente auto au inregistrat ieri o corectie de1,3% fata de referinta, coborand la nivelul de 0,0374lei/actiune.

La categoria societatilor financiare, titlurile SIF Oltenia(SIF5) au inregistrat cel mai mare avans, de 2,4% fata dereferinta, urmate in top de cresterile SIF Moldova (SIF2) si SIFBanat-Crisana (SIF1), de 0,9% fiecare si SIF Muntenia (SIF4), de0,7% fata de referinta. Actiunile SIF Transilvania (SIF3) au inchisin stationare, la cotatia de 0,66 lei/titlu.

"Tranzactiile care se mai efectueaza in piata sunt schimburi desfarsit de an si cosmetizari de portofoliu. Nu cred ca mai estetimp sa vedem revenirea entuziasmului pe SIF-uri pe fonduldiscutiilor privind majorarea pragului de detinere. Investitoriideja se asteapta ca o decizie in acest sens sa fie luata incepandcu anul viitor", a adaugat Dragolea.

Titlurile Bancii Transilvania (TLV) au consemnat ieri una dintrecele mai mari cresteri din piata, de aproape 4,6% fata de cotatiade vineri, actiunile bancare urcand la pretul de 2,28 lei/titlu.Cel mai mare avans l-au inregistrat titlurile Teraplast (TRP), de9,1%, dupa ce compania si-a bugetat afaceri in crestere cu 10%pentru anul viitor.

"Este posibil sa vedem o revenire rapida a entuziamuluiinvestitorilor, daca discutiile din mediul politic se concretizeazaintr-un timp scurt. Daca vedem un guvern, iar acordul cuFMI semnat, e posibil ca interesul investitorilor sa revina chiardin ianuarie", a continuat Dragolea.

In sectorul energetic, titlurile Rompetrol Rafinare (RRC) auconsemnat cel mai mare avans, de 3,6%, in timp ce actiunile Petrom(SNP) s-au apreciat cu 0,4% fata de referinta. Cresterile celordoua companii au venit pe fondul aprecierii usoare a pretuluipetrolului, cotatia depasind pragul de 70 dolari/baril.

Companiile farma Zentiva (SCD) si Antibiotice (ATB) au revenitpe plus, dupa o serie de sedinte in scadere, inregistrand aprecieride 0,7% si respectiv 2,5% fata de referinta.

De urmarit astazi

  • Evolutia titlurilor Bancii Transilvania (TLV), care au debutatin aceasta saptamana cu o crestere de peste 4%.
  • Evolutia societatilor financiare (SIF-uri), care reduc dinritmul de crestere, dar asteptarile cu privire la majorareapragului de detinere se pastreaza.
  • Evolutia companiilor din sectorul petrolier, pe fondulaprecierii pretului la petrol, la peste 70 dolari/baril.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO