Burse - Fonduri mutuale

Bursă: Nuclearelectrica semnează cu AtkinsRealis, companie din Canada, un contract de 781 mil. dolari canadieni (523 mil. euro) pentru retehnologizarea Unităţii 1 de la Cernavodă

Bursă: Nuclearelectrica semnează cu AtkinsRealis,...

Autor: Liviu Popescu

28.11.2023, 18:16 241

Nuclearelectrica (simbol bursier SNN), singurul producător de energie nucleară din România, a semnat cu un consorţiu condus de compania canadiană AtkinsRealis un contract de 781 milioane de dolari canadieni (523 mil. euro) pentru retehnologizarea Unităţii 1 de la Cernavodă.

“Nuclearelectrica, împreună cu Candu Energy Inc., o companie AtkinsRéalis şi SNC-Lavalin Group Inc. şi Canadian Commercial Corporation („CCC”), o corporaţie federală de stat, au semnat astăzi, 28 noiembrie 2023, un contract în valoare de 781 milioane CAD, având ca obiect furnizarea de scule şi componente ale reactorului, precum şi servicii de inginerie şi tehnologie, pentru prelungirea duratei de viaţă a Unităţii 1 CNE Cernavodă”, potrivit unui raport publicat marţi seară la Bursa de Valori.

Semnarea contractului a avut loc la Expoziţia Mondială Nucleară de la Paris, în cadrul unei ceremonii la care au participat Mary Ng, ministrul pentru Întreprinderi Mici, Promovarea Exporturilor şi Comerţului Internaţional al Canadei (ministerul responsabil pentru CCC), Dan Drăgan, Secretar de stat, Ministerul Energiei din România, Teodor Chirica, preşedintele Consiliului de Administraţie al SNN, Bobby Kwon, preşedinte şi director general, CCC, Ian Edwards, preşedinte şi director general, AtkinsRéalis şi Joe St. Julian, preşedinte, Nuclear, AtkinsRéalis, potrivit raportului.

Nuclearelectrica a anunţat pe 7 noiembrie 2023, că, în urma derulării şi finalizării unei proceduri de atribuire, a transmis către Candu Energy Inc. o comunicare referitoare la atribuirea contractului privind furnizarea de scule şi componente ale reactorului, precum şi servicii de inginerie şi tehnologie, în sprijinul prelungirii duratei de viaţă a reactorului Unităţii 1. Intrarea în vigoare a contractului este condiţionată de aprobarea Adunării Generale a Acţionarilor SNN, CCC primind aprobarea finală din partea Guvernului Canadei.

“Suntem bucuroşi să ne extindem colaborarea pentru proiectul de retehnologizare a Unităţii 1 a centralei nucleare de la Cernavoda cu AtkinsRéalis, care şi-a dovedit deja experienţa şi capacităţile. Întrucât Unitatea 1 este un pilon strategic pentru stabilitatea energetică a României, suntem mândri să realizăm acest proiect la standard de excelenţă şi să continuăm să oferim energie curată pentru următorii 30 de ani după retehnologizarea sa. Mai mult, prelungirea duratei de viaţă a Unităţii 1, precum şi a viitoarele două unităţi CANDU pe care le avem în plan să le dezvoltăm, vor aduce beneficii multiple pentru România: păstrarea unor locuri de muncă de înaltă calitate, precum şi crearea de noi locuri de muncă, investiţii în comunitate, o contribuţie importantă la bugetul local şi de stat, precum şi proiecte pentru lanţul de aprovizionare local, ca parte a viziunii noastre de a crea un viitor sustenabil pentru generaţiile următoare", a spus Cosmin Ghiţă, CEO al Nuclearelectrica SA.

“Acest nou contract este un pas înainte pentru Retehnologizarea Unităţii 1, precum şi în cooperarea pe termen lung între România şi Canada în domeniul nuclear, care a început acum peste 55 ani. Suntem încântaţi să ne continuăm relaţia de afaceri cu Canada, proiectele noastre nucleare reprezentând repere pentru revigorarea industriei nucleare şi un pas semnificativ către un viitor energetic curat şi durabil cu reactoare nucleare”, a adăugat Teodor Chirica, Preşedintele Consiliului de Administraţie Nuclearelectrica.

"De la începutul anilor 1970, au fost construite aproximativ 600 de reactoare nucleare comerciale în întreaga lume, iar aproximativ 440 sunt încă în funcţiune. Multe dintre aceste reactoare se apropie de sfârşitul duratei lor de viaţă. Având în vedere că se aşteaptă ca cererea globală de energie electrică de bază să se dubleze sau să se tripleze, ceea ce echivalează cu o piaţă pentru peste 1.000 de reactoare noi, există multe oportunităţi de prelungire a duratei de viaţă pe care tehnologia noastră CANDU extrem de avansată este bine poziţionată pentru a le valorifica, ajutând în acelaşi timp Canada să îşi menţină statutul vital de naţiune nucleară de nivel 1”, spune Ian L. Edwards, preşedinte şi director executiv, AtkinsRéalis.

Cele două unităţi CANDU de la Cernavoda furnizează 20% din energia electrică a României. De la punerea în funcţiune a celor două unităţi, în 1996 şi, respectiv, 2007, ţara a evitat eliberarea a 205 milioane de tone de CO2.

Funcţionarea pe termen lung a centralei de la Cernavoda este esenţială pentru a ajuta România să îşi atingă obiectivele de stabilitate energetică şi de decarbonizare, precum şi pentru a elimina treptat aproape 4 gigawaţi oră de energie electrică produsă pe bază de cărbune până în 2032. –

Guvernul român şi SNN şi-au anunţat, de asemenea, intenţia de a construi încă două reactoare CANDU la Cernavoda. Patru reactoare CANDU operaţionale la centrală ar duce ponderea energiei nucleare în producţia de energie electrică a României la 33%

Statul român are 82,5% din Nuclearelectrica. De la începutul lui 2023 acţiunile au urcat cu 12%. Compania are o capitalizare de 14,4 mld. lei.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO