Burse - Fonduri mutuale

Bursă. Investitorii de la Varşovia jubilează la câştigarea alegerilor de partidul pro-european al lui Donald Tusk. Creşte zlotul polonez. Indicele WIG20, plus 3%

Sursa foto: Hepta.ro

Sursa foto: Hepta.ro

Autor: Eduard Ivanovici

17.10.2023, 11:17 460

Zlotul polonez şi piaţa de capital la Varşovia înregistrează creşteri semnificative după ce sondajele şi rezultatele preliminare ale alegerilor au plasat partidele de opoziţie pe drumul către majoritatea parlamentară, ceea ce ar putea duce la o îmbunătăţire a relaţiilor problematice cu Uniunea Europeană.

Platforma Civică, partid de opoziţie condus de Donald Tusk, fostul preşedinte al Consiliului European, a obţinut până acum 31% din voturi. Astfel, partidul conservator Lege şi Ordine, aflat la guvernare timp de peste opt ani, este pe cale să piardă puterea.

Tusk, fost prim-ministru centrist, s-a angajat în repararea legăturilor cu UE, scrie The Wall Street Journal. O relaţie mai puţin complicată cu blocul comunitar ar contribui la deblocarea echivalentului a 35 de miliarde de euro în fonduri UE, reţinute până acum din cauza îngrijorărilor legate de statul de drept din Polonia.

La ora publicării ştirii, indicele WIG20, din care fac parte cele mai tranzacţionate acţiuni ale Bursei de Valori de la Varşovia, înregistra o creştere de 3%. Prin comparaţie, indicele paneuropean Stoxx 600 era pe plus cu 0,3%.

Băncile poloneze se aflau pe lista celor mai ridicate evoluţii: Pekao şi PKO Bank Polski afişau aprecieri de 3%, respectiv 4%, după ce înregistraseră anterior creşteri de 6-8%.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO