Burse - Fonduri mutuale

Bursă: Investitorii au lansat ordine de vânzare de acţiuni Fondul Proprietatea de 2 mld. lei în cea mai mare ofertă de răscumpărare de acţiuni de la Bursa de Valori Bucureşti, dublu faţă de cât vrea Fondul să-şi răscumpere

Bursă: Investitorii au lansat ordine de vânzare de...

Autor: Liviu Popescu

05.12.2023, 13:57 4759

Investitorii de la Bursa de Valori Bucureşti, fie retail sau investitori instituţionali, posibil chiar şi fonduri de pensii private Pilon II, au lansat ordine pentru vânzarea a 3,28 miliarde de acţiuni Fondul Proprietatea (FP) în oferta prin care Fondul răscumpără aceste acţiuni la un preţ superior celui de tranzacţionare ca parte a programului de remunerare a acţionarilor. Ulterior achiziţiei Fondul anulează aceste acţiuni.

Astfel, la preţul de 0,6319 lei pe acţiune plătit de Fond, investitorii au introdus ordine care echivalează cu tranzacţii de circa 2 mld. lei, arată calculele realizate de Ziarul Financiar pe baza datelor introduse în sistemele brokerilor de la Bucureşti.

Oferta s-a încheiat pe 5 decembrie la ora 12:00 dar este posibil ca rezultatele finale să difere având în vedere că mai pot fi realizate eventuale corecţii ale ordinelor, după verificările finale ale ordinelor plasate.  

Investitorii trebuie să ia în calcul şi ordinele venite de la Londra prin certificatele de depozit globale (GDR-uri), acolo unde pentru moment subscrierile nu sunt publice.

Fondul vrea să-şi răscumpere 1,67 miliarde de acţiuni ceea ce înseamnă că la subscrieri de 3,28 miliarde de acţiuni câte sunt acum în sistemul Bursei de Valori de la Bucureşti un investitor va vinde jumătate din ordinul lansat. Restul banilor se întorc în conturile investitorilor.

Practic la 100 de acţiuni lansate spre a fi vânzare la preţul de 0,6319 lei, pe baza datelor de acum, investitorul va vinde circa 50 de acţiuni.

Acţiunile Fondul se tranzacţionează în prezent la 0,506 lei pe unitate, ceea ce înseamnă că Fondul plăteşte un premium de aproximativ 25%. Fondul are o capitalizare bursieră de 2,9 mld. lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO