Burse - Fonduri mutuale

Bursă: Indicele principal BET încheie prima săptămână din octombrie în scădere cu 2,2%. Vineri a avut minus 0,12% tras în jos de acţiunile Petrom (-0,8%), Hidroelectrica (-0,5%), Transport Trade Services (-0,9%). Volumele, la jumătate faţă de media anului

Bursă: Indicele principal BET încheie prima...

Autor: Liviu Popescu

06.10.2023, 18:14 632

Cu 2,2% a scăzut indicele principal BET al Bursei de Valori Bucureşti în prima săptămână de tranzacţionare din octombrie, de la 14.337 de puncte la aproape 14.020 de puncte, într-un context în care scăderile au fost prezente şi pe bursele externe ca urmare a unor date îngrijorătoare din economie.

La Bucureşti declinul a fost mai accentuat şi în contextul în care investitorii au preferat să marcheze din profituri după maximele istorice atinse pe ultimele zile din septembrie. Vineri indicele a scăzut cu 0,12% ceea ce înseamnă că din cele cinci şedinţe de tranzacţionare din prima săptămâăn a lunii indicele a închis pe plus doar luni, plus 0,2%.

“Pe bursă nu prea exista coincidenţe, ci mai mult indicii”, spune directorul departamentului de analiză al TradeVille. “După corecţia sezonieră din SUA, în care toţi cei 3 indici americani au înregistrat scăderi semnificative, luna octombrie se pare că aduce toamna şi la Bucureşti. Este dificil de spus dacă suntem în urma trendului macro, sau daca oportunităţile de investiţii sunt într-adevăr mai bune în România”.

Din cele 20 de acţiuni ale indicelui BET, vineri pe plus au fost 12 companii – de la plus 0,2% pentru Purcari, plus 0,3% pentru Banca Transilvania la plus 1% pentru One United, 1,2% pentru Electrica la plus 2,3% pentru acţiunile BVB. Însă scăderile acţiunilor care au o pondere mare în indicele BET - prec–m Petrom (-0,8%) şi Hidroelectrica (-0,5%) au tras indicele în jos. Tranzacţiile de vineri s-au ridicat la 52,7 mil. lei fiind la jumătate faţă de media anului. Cele mai tranzacţionate au fost Hidroelectrica (12,2 mil. lei), Petrom (10,2 mil. lei), Banca Transilvania (6,4 mil. lei).

“Istoric vorbind luna octombrie este una cu un randamente pozitiv, însă totodată, în această perioada am asistat şi la cele doua crahuri din 1929 şi 1987 din SUA. Faptul că indicele BET continuă să supraperformeze în ciuda unei mici scăderi în ultima perioada este îmbucurător”.

De la început de 2023 indicele principal BET are plus 22% şi plus 26% cu tot cu dividende, peste creşterile înregistrate pe alte burse, precum 8,7% pentru DAX sau 8,5% pentru Bursa de la Paris.

“De partea cealaltă a oceanului, ultimele cifre referitorare la piaţă muncii continua să dea bătăi de cap FED, şi pun presiune pe ideea unui soft landing. Daca însă, vom asista la un bounce şi în SUA, ne-am putea aştepta la un nou maxim record şi la Bucureşti. Însă, dacă suntem întra-adevăr în urma trenului, maximul din 20 septembrie ar putea rămâne de referinţă până la finele anului. Faptul că nu s-a marcat un nou maxim după ce banii din dividendul FP au fost acordaţi ne dă un semnal negativ cel puţin pe termen scurt”.

Pe 29 septembrie aproximativ 9,3 miliarde de lei au intrat în conturile investitorilor sub formă de dividende de la Fondul Proprietatea de pe urma exit-ului istoric de la Hidroelectrica. Până în moment aceşti bani încă nu se reflectă în cotaţiile bursiere.​

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO