Burse - Fonduri mutuale

Bursă: Indicele BET al Bursei de la Bucureşti sfidează scăderile abrupte de pe pieţele externe şi urcă la un nou maxim istoric. Acţiunile Fondului Proprietatea, plus 4,5%, One United, plus 3%, MedLife, plus 2,6%

Bursă: Indicele BET al Bursei de la Bucureşti sfidează...

Autor: Liviu Popescu

18.09.2023, 18:33 2003

Cu 0,32% a urcat indicele principal BET al Bursei de la Bucureşti la începutul săptămânii la un nou maxim istoric de 14.179 de puncte într-un context în care bursele europene au fost puternic pe roşu pe fondul poziţionării investitorior în stand-by în vederea deciziei FED de miercuri.

Cu alte cuvinte Bursa de la Bucureşti a sfidat pieţele externe, care au avut scăderi pe linie, precum minus 1,6% pentru CAC40 la Paris, 1,2% pentru DAX la Frankfurt, 0,85% la Londra.

Indicele BET a reuşit în ultima perioadă să doboare în fiecare zi recordul istoric în contextul apropierii mai multor evenimente cu privire la remunerarea investitorilor, cel mai important fiind cel al Fondului Proprietatea, respectiv 9,3 mld lei pe 29 septembrie.

Cu alte cuvinte, sunt investitori care intră la cumpărare zilele acestea în anticiparea că o parte din dividende – de la FP, Petrom, Banca Transilvania şi care vor mai veni în toamnă – se vor întoarce la bursă în următoarele săptămâni şi vor susţine astfel un trend ascendent.

Cele mai mari creşteri de luni de la Bursa de Valori au fost la Fondul Proprietatea (4,5%), One United Properties (3,2%), MedLife (2,6%), în timp ce la polul opus acţiunile Hidroelectrica au avut minus 1% şi BRD minus 1%. Acţiunile Sphera Group s-au corectat cu 3,7% pe fondul datei ex-dividend.

Aquila a scăzut cu 0,2%. Doar patru acţiuni din cele 20 ale indicelui au fost pe minus astăzi. Acţiunile Băncii Transilvania au urcat cu 0,5% iar cele ale Petrom au stagnat.

Tranzacţiile s-au ridicat la 92 mil. lei pe segmentul de acţiuni. Cele mai tranzacţionate au fost Hidroelectrica (20 mil. lei), Banca Transilvania (16,1 mil. lei), Petrom (13,3 mil. lei).​

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO