Burse - Fonduri mutuale

Bursă. În aşteptarea retehnologizării Unităţii 1 de la Cernavodă, Nuclearelectrica vrea să încheie un acord cu o companie canadiană de 244 mil. euro

Bursă. În aşteptarea retehnologizării Unităţii 1 de...

Autor: Eduard Ivanovici

03.04.2024, 18:20 4100

Nuclearelectrica (simbol bursier SNN), unicul producător local de energie nucleară, a completat ordinea de zi a adunării generale extraordinare a acţionarilor din 25-26 aprilie cu încheierea unui acord privind servicii de management de proiect, asistenţă tehnică, consultanţă şi formare a personalului, aspecte ce ţin de retehnologizarea Unităţii 1 de la Cernavodă, judeţul Constanţa.

„Aprobarea Deciziei de investiţie privind încheierea acordului cadru având ca obiect «Servicii de management de proiect, asistenta tehnica, consultanta si formare a personalului, necesare pentru pregătirea şi implementarea Proiectului de Retehnologizare a Unităţii 1 de la CNE Cernavodă» cu valoarea maximă de 358.919.984,22 CAD (echivalent 243.616.360,70 Euro), între SNN, în calitate de Achizitor si Canadian Nuclear Partners S.A., în calitate de Prestator”, se arată într-un raport de la BVB.

Solicitarea privind ordinea de zi a acţionarilor a fost realizată de statul român prin Ministerul Energiei, acţionar majoritar, având 82,5% din capitalul social al companiei evaluate la circa 15 miliarde de lei.

Nuclearelectrica a încheiat 2023 cu un profit net de 2,5 miliarde de lei, în scădere cu 10% prin raport cu anul precedent, şi venituri din exploatare în valoare de 7,6 miliarde, plus 16%. EBITDA a atins 3,1 miliarde de lei, minus 13,1%, în timp ce cheltuielile din exploatare s-au majorat cu 43,6% la 5,1 miliarde.

Acţiunile SNN se tranzacţionează în scădere cu 1,2% anul acesta, pe un rulaj de 123 de milioane de lei. Dinamica din ultimele 12 luni este de plus 5,4%, pe o lichiditate de 472 de milioane de lei. Indicele BET-NG, unde sunt incluse companiile de la BVB care au obiectul de activitate energia şi utilităţile aferente, afişează evoluţii de 9%, respectiv 31% în aceste perioade. BET este pe plus cu 11%, respectiv 39%. Cu alte cuvinte, societatea se tranzacţionează atât sub media pieţei în care activează, cât şi sub media înregistrată de Bursa de Valori Bucureşti.

Compania de stat a semnat toamna trecută un contract de 523 de milioane de euro cu firma canadiană AtkinsRealis pentru retehnologizarea Unităţii 1 Cernavodă. La final de 2023, Nuclearelectrica a anunţat mai multe depozite în dolari canadieni constituite la CEC Bank.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO