Burse - Fonduri mutuale

Bursă. Grupul Softbinator a anunţat venituri de 32,2 mil. lei şi o pierdere netă de 5,2 mil. lei în 2023. Compania şi îşi propune intensificarea prezenţei în SUA

Daniel Ilinca, CEO, Softbinator Technologies

Daniel Ilinca, CEO, Softbinator Technologies

Autor: Tibi Oprea

26.02.2024, 18:34 310

Softbinator Technologies (simbol bursier CODE), companie românească ce furnizează servicii complete de dezvoltare produse software, a raportat la nivel consolidat o cifră de afaceri de 32,2 milioane de lei, aproximativ la acelaşi nivel cu anul 2022 şi o pierdere netă de 5,2 milioane de lei, comparativ cu un profit net de 3,8 milioane de lei în 2022. Rezultatele financiare din 2023 ale Softbinator Technologies sunt prezentate conform standardelor IFRS.

„Anul 2023 a fost un an cu provocări intense pentru industria IT, un an în care proiectele de dezvoltare au stagnat sau au fost chiar oprite, conducând la dispariţia multor start-up-uri, iar marile corporaţii au preferat să rişte mai puţin în implicarea în proiecte noi. În ciuda unui mediu dificil, am continuat să ne bazăm pe experienţa noastră antreprenorială vastă şi pe angajamentul faţă de inovaţie şi ne-am adaptat rapid. Astfel, am efectuat paşi importanţi, precum o restructurare la nivel de grup, implementarea unui control mai eficient al costurilor, o analiză de tip due diligence strictă asupra clienţilor şi am vizat atragerea de clienţi cu grad ridicat de solvabilitate şi cu experienţă în domeniul software. Aceste acţiuni nu doar că ne-au permis să rămânem relevanţi într-un an dificil, dar ne-au şi pregătit terenul pentru oportunităţile anului 2024”, spune Daniel Ilinca, fondator şi CEO al Softbinator Technologies.  

Pierderea netă înregistrată de grup a fost cauzată de un 2023 extrem de dificil pentru industria IT la nivel global, an în care pieţele din SUA şi Europa au trecut printr-un fenomen de reducere drastică a apetitului pentru dezvoltare, companiile mari preferând să îşi optimizeze masiv costurile aferente cercetării şi dezvoltării (R&D), precum şi de întârzierea la plată din partea unor clienţi ai companiei, pe fondul crizei din tehnologie.

Totodată, compania a decis să efectueze o radiere a produsul dezvoltat intern, Softbinator Magic Stack (SMS), care este recunoscută ca o pierdere contabilă de 1,8 milioane de lei la nivel de profit, dar care nu afectează poziţia de numerar a companiei. 

„După un 2023 instabil, privim cu încredere că astăzi, peste 90% din veniturile noastre provin din SUA, piaţă ce îşi revine prima şi se redresează cel mai rapid. Misiunile economice intense in Silicon Valley, New York si Florida din ultimii ani aduc clar un avantaj competitiv, pe care suntem optimişti că îl vom fructifica. Avem deja în portofoliu nume mari din industria IT la nivel global şi targetăm acele companii stabile care nu au operaţiuni în România, dar şi-ar dori să se bazeze pe talentul de aici pentru inovaţie la cel mai înalt nivel. Inspirându-ne din modelul companiilor de succes care vând servicii în SUA, care beneficiază de prezenţa fizică a CEO-ului în proximitatea pieţei şi a clienţilor, am decis să îmi intensific prezenţa în Statele Unite, planificând să petrec aproape jumătate din anul 2024 acolo”, adaugă CEO-ul.

Rezultatele aferente anului 2023 la nivel consolidat, în format IFRS, includ performanţele înregistrate de Softbinator Technologies, şes-pres-ohţ, Ixperi şi Digital Tailors. În 2023, Softbinator Technologies a trecut printr-un proces amplu de consolidare a companiilor achiziţionate, aspect care a dus la o serie de restructurări, optimizări de costuri şi o unificare a politicilor contabile la nivel de grup.

La nivel individual, conform IFRS, Softbinator Technologies a înregistrat o cifră de afaceri de 19,5 milioane de lei, în scădere cu 6% faţă de 2022 şi o pierdere netă de 2,4 milioane de lei, comparativ cu un profit net de 2,5 milioane de lei înregistrat în 2022.

„Măsurile dure luate pe parcursul anului 2023 au fost absolut necesare pentru a restructura şi optimiza costurile la nivel de grup. Suntem încrezători că prin măsurile respective am construit fundaţia pentru o dezvoltare predictibilă în următorii ani, astfel încât să ne putem axa pe creştere şi profitabilitate. În plus, la finalul anului, grupul avea o poziţie de numerar extrem de bună, de aproximativ 4,2 milioane de lei, comparativ cu primul semestru din 2023, când această poziţie era de 0,9 milioane de lei. Totodată, ratele de îndatorare la nivel consolidat sunt în scădere, datoriile pe termen lung şi curente fiind în scădere cu 35%, respectiv 27% în 2023”, spune Răzvan Hărătău, CFO al Softbinator Technologies.

În 2024, Softbinator Technologies va continua misiunile sale economice în SUA, având în vedere că după o interacţiune constantă, de aproximativ doi ani, au început să apară rezultate consistente. Compania vizează ca până la finalul anului 2024 să atragă în portofoliul de clienţi două-trei nume consacrate, prin intermediul cărora va putea scala activitatea pe lângă clienţii deja existenţi.   

Softbinator Technologies este listată pe piaţa AeRO a Bursei de Valori Bucureşti din data de 17 decembrie 2021. Compania are 46,9 mil. lei capitalizare şi este deţinută în proporţie de 44% de Daniel Ilinca, în timp ce Bittnet Systems are 18,1% din capitalul social. Acţiunile CODE înregistrează o scădere de 13,9% de la începutul acestui an, pe fondul unor tranzacţii de 455.000 de lei, arată datele BVB.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO