Burse - Fonduri mutuale

Bursa face ordine in raportarile financiare ale companiilor listate

Bursa face ordine in raportarile financiare ale companiilor listate

Petra Alexandru, director adjunct al Bursei de Valori Bucuresti

21.06.2007, 18:24 68

Bursa de Valori Bucuresti va modifica pana la finele acestui an Codul Bursei, care inglobeaza toate regulile dupa care functioneaza piata pentru a impune companiilor listate sa fie mai stricte in raportarile pe care le fac pentru a-i informa pe investitori.
Investitorii de la Bursa nu primesc in prezent toate informatiile de care au nevoie, o recunosc chiar reprezentantii companiilor listate.
"Lucram la o serie de modificari la Codul Bursei prin care sa includem prevederi de guvernanta corporatista preluate din normele Uniunii Europene si cele ale OECD (Organizatia de Cooperare si Dezvoltare Economica - n. red.) in privinta transparentei companiilor", a declarat pentru ZF Petra Alexandru, director adjunct al Bursei de Valori Bucuresti.
Ea este si directorul Insitutului de Guvernanta Corporativa creat de Bursa de Valori Bucuresti pentru a incuraja companiile listate sa adopte o conduita prin care sa respecte interesele investitorilor.
Guvernanta corporativa reprezinta un set de regului privind modul cum sunt administrate companiile in ceea ce priveste respectarea intereselor actionarilor si a politicii sociale si de mediu companiei.
Petra Alexandru mai spune ca noile regului pe care companiile va trebuie sa le respecte incepand de anul viitor vor aduce o standardizare a raportarilor pe care companiile trebuie sa le prezinte.
In prezent fiecare companie interpreteaza in mod diferit setul de informatii pe care trebuie sa le ofere investitorilor si actionarilor, conform legislatiei, astfel ca rapoartele prezentate investitorilor sunt foarte eterogene, iar comparatiile intre companiile listate sunt dificil de realizat.
"Fara indoiala ca transparenta companiilor listate s-a imbunatatit substantial an de an, iar acum toate companiile raporteaza si isi respecta calendarul financiar de raportare. Ceea ce este discutabil este insa calitatea rapoartelor", spune directorul general adjunct al Bursei. Multe din companiile listate isi fac insa adevarate campanaii de imagine prin raportarile trimise Bursei, tratand pe larg aspectele pozitive din activitatea companiei, informatiile care ar putea influenta negativ evolutia actiunilor fiind tratate in subsidiar sau chiar ignorate, se plang unii dintre brokeri.
De altfel, incepand de anul acesta companiile listate trebuie sa anunte rezultatele financiare si in conformitate cu standardele internationale de raportare financiara (IFRS). Acestea vor permite investitorilor sa compare companiile locale cu cele din alte tari, situatiile contabile fiind realizate in conformitate cu aceleasi reguli.
Cateva companii listate - cele mai mari - cum ar fi Petrom, BRD sau Rompetrol, raportau deja in conformitate cu standardele internationale de contabilitate pentru ca apartin unor grupuri straine, iar investitorii cereau astfel de rapoarte.
Rapoartele financiare ale companiilor au devenit de altfel din ce in ce mai complexe in ultimii ani, fiind tot mai greu de inteles de investitori. Complexitatea raportarilor financiare, rigiditatea rapoartelor de audit ale companiilor si numarul redus de analisti specializati in piata de capital stau in prezent in calea posibilitatii investitorilor de a lua decizii informate.
"Exista o frustrare tot mai mare in randul investitorilor pentru ca raportarile financiare sunt din ce in ce mai complexe si pline de exprimari in limbaj de specialitate si note de subsol. Pe de alta parte, rapoartele de audit sunt foarte rigide si standardizate, astfel ca un investitor nu poate face diferentierea intre doua companii pe baza rapoartelor de audit si este greu de decelat care este valoarea adaugata adusa de un raport de audit", a spus ieri Aurelian Dochia, membru in consiliul de administratie al BRD, la un seminar de guvernanta corporativa organizat de Institutul de Guvernanta Corporativa al Bursei de Valori. BRD este cea de-a doua companie ca marime de la Bursa de Valori.
Dochia spune ca analistii de pe piata de capital si mass-media preiau rolul de mediator intre companii si investitori in privinta informatiile transmise de companii, cei mai multi dintre investitori, mai ales persoanele fizice, trebuind sa se multumeasca astfel cu informatii la mana a doua.
Dochia crede ca pe piata locala analistii nu pot indeplini complet acest rol din cauza ca analistii sunt foarte putini, iar cele cateva case de brokeraj care au departamente de analiza nu monitorizeaza nici macar jumatate din companiile cotate.
"In Romania exista doar circa 80 de analisti cerfificati CFA (chartered financial analyst), iar cei mai multi dintre acestia nu lucreaza pe piata de capital. Mai mult, casele de brokeraj nu monitorizeaza nici macar jumatate din companiile listate pentru ca activitatea nu le-ar aduce profit", spune Dochia. CFA este o certificare internationala pentru analistii financiari aparuta in Statele Unite, dar care a castigat o popularitate tot mai mare in ultimii ani in randul specialistilor din domeniul financiar.
"Mass-media prezinta de cele mai multe ori informatii de natura generalista si nu de putine ori cu erori", crede Dochia.
El crede ca foarte putine din companiile cotate sunt pregatite in prezent sa comunice cu investitorii mai ales ca, atat companiile, cat si autoritatile, cele care stabilesc regulile privind transparenta, nu ii intreaba pe investitori ce vor sa afle de fapt despre companiile listate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO