Burse - Fonduri mutuale

Bursă: Evergent Investments, societate de investiţii financiare cu o capitalizare bursieră de 1,2 mld. lei, încheie primele nouă luni din 2023 cu un profit net de 136 mil. lei. Active nete de 2,5 mld. lei

Bursă: Evergent Investments, societate de investiţii...

Autor: Liviu Popescu

15.11.2023, 18:13 97

Evergent Investments (simbol bursier EVER), societate de investiţii financiare cu expunere în principal în sectorul financiar-bancar de la Bursa de Valori Bucureşti, a raportat pentru primele nouă luni din 2023 un profit net de 136,4 mil. lei, în creştere cu 34,5% faţă de aceeaşi perioadă din 2022. Activel societăţii au urcat cu 21% la 2,5 mld. lei, potrivit raportului trimestrial publicat miercuri seară la BVB.

“Într-o perioadă cu tensiuni geopolitice în creştere şi aversiune mărită la risc, investiţiile noastre au fost adaptate contextului economic cu inflaţie ridicată şi rate crescute ale dobânzilor”, spune Claudiu Doroş, director general şi preşedinte al Evergent.

“În timpul fluctuaţiilor pe termen mai scurt ale ciclului economic, am acţionat rapid pentru a beneficia de oportunităţi. Astfel, rezultatul net de 136,4 milioane lei înregistrat la 30 septembrie 2023 este în creştere cu 34,5% faţă de 30 septembrie 2022. Suntem poziţionaţi pe un trend de crestere, nivelul investiţiilor a ajuns la 194,7 milioane de lei în primele nouă luni ale anului 2023, în timp ce continuăm să distribuim dividende investitorilor noştri. Ratele anuale de distribuire a dividendelor din ultimii 15 ani evidenţiază puterea financiară a companiei. Forţele structurale şi fluctuaţiile ciclice aduc modificări economiei globale şi pieţelor de capital, inclusiv celei locale, prin urmare şi modului în care investim. Identificarea acestor tendinţe ne oferă puncte de referinţă care ne ghidează deciziile investiţionale”.

Rezultatul net de 136,4 milioane lei este compus din 84,5 milioane lei profit net şi 51,9 milioane lei câştig net din vânzarea activelor financiare reflectat în rezultatul reportat, tratament contabil conform IFRS 9.

“Raportat la valoarea totală a activelor administrate, portofoliul de acţiuni cotate deţine ponderea principală, de 71,9%, în timp ce ponderea acţiunilor necotate este de 9,7%. Se menţin ca sectoare principale în structura portofoliului, sectorul financiar – bancar cu 43,9% şi sectorul energie -industrial cu 24,3 % din valoarea totală a activelor”.

Evergent Investments are o capitalizare bursieră de 1,2 mld. lei. În 2023 acţiunile au scăzut cu 7,8% pe tranzacţii de 81 mil. lei. Aceasta este cea mai tranzacţionată societate de investiţii financiare de la Bursa de Valori.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO