Burse - Fonduri mutuale

Bursa din Zurich, la maximul ultimilor cel puţin 20 de ani în a doua zi după ce oficialii elveţieni au impus o interdicţie pentru bursele şi traderii din Europa

Business internaţional

Bursa din Zurich, la maximul ultimilor cel puţin 20 de...

Autor: Tibi Oprea

03.07.2019, 00:05 800

♦ Swiss Market Index, indicele principal al bursei din Zurich, a depăşit marţi bariera de 10.000 de puncte pentru prima oară în ultimele cel puţin două decenii ♦Ponderea acţiunilor elveţiene în indicele Stoxx 600 este de 15,08%.

Bursa din Zurich a înregistrat o creştere de 0,58% în şedinţa de tranzacţionare de marţi, prin prisma evoluţiei indicelui principal Swiss Market Index, care a depăşit bariera de 10.000 de puncte pentru prima oară în ultimii cel puţin 20 de ani, potrivit datelor de pe Investing.com.

Indicele principal SMI a înregistrat a patra şedinţă consecutivă de creşteri, ajungând la maximul ultimilor 20 de ani a doua zi după ce oficialii elveţieni au impus o interdicţie pentru bursele şi traderii din Europa cu privire la acţiunile elveţiene, în contextul în care Comisia Europeană şi statul elveţian nu au reuşit să se înţeleagă asupra prelungirii statutului de „echivalare“ la nivelul pieţelor de acţiuni.

Astfel, traderii din Europa nu mai au voie de luni să tranzacţioneze acţiu­nile a sute de companii elveţiene im­portante, precum UBS, Nestle, Roche Holding sau Norvartis, decât pe bursa din Zurich, pedepsele pentru conti­nuarea tranzacţionării în afara acestui acord putând ajunge şi până la trei ani de închisoare. Acţiunile elveţiene au o pondere de 15,08% în indicele Stoxx 600, care urmăreşte un număr de 600 de companii mari, medii şi mici din 17 ţări europene.

Elveţia şi Uniunea Europeană se află într-o dispută cu privire la înţelegerea pe termen lung în ce priveşte finanţele, imigraţia şi comerţul dintre cele două părţi, în contextul în care Elveţia nu face parte din blocul european.

Acordul de echivalare la nivelul pieţelor bursiere emis de Uniunea Europeană pentru Elveţia a expirat la finalul săptămânii trecute. Bursa din Londra (London Stock Exchange) a explicat încă de miercuri că dacă cele două părţi nu ajung la un acord, există „posibilitatea ca autorităţile să elimine recunoaşterea care permite operatorilor bursieri din UE să tranzacţioneze instrumente elveţiene“.

În ultimii ani, Uniunea Europeană a încercat să consolideze şi să implementeze peste 120 de tratate bilaterale între blocul european şi Elveţia care stabilesc o serie de angajamente politicie într-un singur accord. Scopul acestuia este de a asigura cooperarea elveţienilor pe angajamente ale structurii europene precum imigraţia, în timp ce Elveţia şi-a putut păstra accesul la piaţa UE.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO