Burse - Fonduri mutuale

Bursa deschide marţi cu un minus de 1% pe BET şi trece în teritoriu negativ în 2024. Scăderi de 3,6% pe Hidroelectrica, 2,8% la Transelectrica şi 2,1% pe Nuclearelectrica. Broker: După rapoartele nefavorabile pentru Hidro, investitorii au început să vândă şi alte acţiuni

Bursa deschide marţi cu un minus de 1% pe BET şi trece...

Autor: Eduard Ivanovici

23.01.2024, 10:48 2582

Cu 1,1% scădea BET, indicele de referinţă al Bursei de Valori Bucureşti, la mai puţin de o oră de la startul şedinţei de tranzacţionare de marţi, 23 ianuarie, conform datelor BVB.  Toţi indicii erau pe minus, de la 0,45% pe BETAeRO la 1,4% în cazul BET-NG, unde sunt incluse companiile din energie şi utilităţi.

Lichiditatea pe segmentul de acţiuni – piaţa principală şi Sistemul Multilateral de Tranzacţionare – ajungea la circa 40 de milioane de lei, peste rulajul unor întregi şedinţe de tranzacţionare de săptămâna trecută.

Acţiunile Hidroelectrica (H2O) reprezentau aproape jumătate din valoarea tuturor tranzacţiilor cu acţiuni, respectiv 20 milioane de lei. Compania de stat era pe minus cu 3,6%, după un declin de 3,4% luni şi un minus de 0,08% vineri.

„Cea mai mare influenţă au avut-o cele două rapoarte venite de la băncile străine în care s-a recomandat vânzare pentru acţiunile H2O cu preţuri-ţintă mult sub preţul din piaţă. Cel mai probabil, văzând scăderi considerabile pe H2O, investitorii au început sa vândă şi din celelalte acţiuni, mai ales cele din energie. Este, într-adevăr, un impact semnificativ, mai ales psihologic, să vezi într-un titlu că o mare bancă recomandă vânzarea H2O, dar cred că investitorii trebuie să privească mai în profunzime şi să nu ia decizii emoţionale”, spune Antonio Oroian, broker al Goldring.

Surpriză: Analiştii Morgan Stanley  au redus preţul-ţintă pentru Hidroelectrica de la 110 lei la 95 de lei pe acţiune. Preţul din piaţă este de 125 de lei

Singurul emitent din BET care înregistra creştere era Aquila, cu un plus de 3,3%. Cele mai mari scăderi erau afişate de Transelectrica (-2,8%), Nuclearelectrica (-2,1%), TeraPlast Bistriţa (-1,5%), Digi Communications (-1,3%) şi Sphera Franchise Group (-1,1%)

Cu declinul de 1,1% al BET, Bursa de la Bucureşti trece în teritoriu negativ în 2024, mai exact o scădere de 0,35% de la începutul anului încoace. Ieri, indicele principal a coborât cu 0,8%, pe o lichiditate de 118 milioane de lei pe acţiuni.

În afara ţării, acţiunile europene scădeau cu 0,2% prin indicele Stoxx 600, în timp ce contractele futures pe Dow Jones, S&P 500 şi Nasdaq Composite coborau cu 0,1% în Statele Unite.

„Vedem că, pe măsură ce vânzările s-au redus, au apărut şi cumpărătorii şi se poate vedea o revenire a cotaţiilor faţă de deschiderea şedinţei. Suntem în aşteptarea rezultatelor financiare pe care le vor publica companiile pentru anul trecut şi cred ca acestea vor fi fundamentul evoluţiei din următoarea perioadă pentru bursa locală, împreună cu propunerile de dividend ce vor veni în această primăvară”, mai spune reprezentantul Goldring

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO