Burse - Fonduri mutuale

Bursa de la Bucureşti, din nou pe verde: Indicele BET se apreciază cu 1,4% după ce a pierdut 2,75% săptămâna trecută. Banca Transilvania şi Transelectrica, printre cele mai mari creşteri

Bursa de la Bucureşti, din nou pe verde: Indicele BET se...

Autor: Eduard Ivanovici

21.08.2023, 18:19 532

BET, indicele de referinţă al pieţei româneşti de capital, s-a apreciat cu 1,38% luni, 21 august 2023, după patru şedinţe pe minus săptămâna trecută, arată datele Bursei de Valori Bucureşti.

Cele mai mari creşteri din componenţa indicelui au fost afişate de Banca Transilvania (5,7%), Transelectrica (2,7%), Purcari (0,9%), Fondul Proprietatea (0,8%), Transport Trade Services (0,6%) şi Hidroelectrica (0,45%).

„După zilele de scăderi de care am avut parte, era oarecum normal să vină nişte reveniri, mai ales că şi pe pieţele externe se vede aceeaşi evoluţie. Totuşi, toţi aceşti factori care au afectat bursele în ultima perioadă nu au dispărut, însă e bine că investitorii văd şi oportunităţi după mai multe zile de scăderi şi nu se panichează astfel încât să ia decizii iraţionale. Până la urmă, companiile cu fundamente solide şi perspective de creştere vor performa pe termen lung, indiferent dacă preţul acţiunilor acestora suferă scăderi pe termen scurt... Creşterile pot să fi apărut şi în anticiparea că o parte din banii care vor fi distribuiţi de FP ca dividende vor reintra în piaţă”, spune Antonio Oroian, broker al Goldring.

Aproape toţi indicii de la BVB au fost pe plus luni, de la 0,18% pe BETAeRO, indice consultativ pentru pepiniera segmentului principal, la 0,39% pe BET-FI, unde sunt incluse societăţile de investiţii financiare (SIF-uri) şi FP, până la 1,69% pe ROTX, indice dezvoltat de BVB în colaborare cu Bursa de la Viena.

Dinamicile vin după ce prima ligă bursieră de la Bucureşti a avut săptămâna trecută a treia cea mai accentuată serie de scăderi de anul acesta, 2,75%, după un minus de 3,23% între 13 şi 17 ianuarie şi un declin de 3,22% între 20 şi 26 iunie. Capitalizarea cumulată a companiilor listate a coborât cu două miliarde de lei pe fondul evoluţiilor burselor externe, afectate de cele mai recente date economice din Statele Unite şi China.

Luni, lichiditatea pe segmentul de acţiuni de la BVB a ajuns la 55,9 milioane de lei, în scădere cu 28,8% faţă de şedinţa precedentă.

Printre cele mai mare creşteri se numărau companii precum Bucur Obor (9,8%), BRK Financial Group (8,75%), Socep Constanţa (3,9%) şi Foraj Sonde Videle (3,7%). La polul opus de aflau societăţi ca THR Marea Neagră (-4,8%), Cemacon (-4,3%) şi MAM Bricolaj (-3,7%).

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO