Burse - Fonduri mutuale

Bursa de la Bucureşti a încheiat ziua în scădere

Bursa de la Bucureşti a încheiat ziua în scădere

Autor: Stefan Musgociu

16.01.2012, 17:27 216

Bursa a scăzut luni cu 0,31%, într-o piaţă în care investitorii nu au fost influenţaţi de violenţele din Bucureşti din ultimele zile, însă au fost mai prudenţi la tranzacţionare, realizând operaţiuni de numai 14,6 milioane lei.

Bursa a fost pe scădere încă de la deschidere, însă volumele de acţiuni tranzacţionate au fost reduse. După ora 13:00, cotaţiile acţiunilor celor cinci SIF-uri şi ale altor câteva acţiuni au revenit pe creştere uşoară, iar majoritatea titlurilor au rămas la cotaţii apropiate de ultimele niveluri de vineri.

Gabriel Morariu, broker la BT Securities, spune că dacă violenţele vor continua şi se vor intensifica cotaţiile acţiunilor vor scădea.

"În mod normal, atât investitorii români, cât şi cei străini, atâţia câţi mai sunt la BVB, au o aversiune faţă de o eventuala instabilitate politică, iar aceasta se traduce prin vânzări mai mari de acţiuni. O eventuală cădere a guvernului poate duce şi la o amânare pe termen nedefinit a ofertelor publice care erau programate pentru acest an. Pentru a avea o evoluţie pozitivă a bursei în acest an avem nevoie şi de investitori străini, care au o aversiune la pieţele de capital unde există instabilitate politică şi economică", a afimat el.

La finalul şedinţei, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în creştere nesemnificativă, cu 0,07%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 0,28% sub închiderea de vineri.

Pe de altă parte, indicele BET-FI a avansat cu 0,95%. Indicele include evoluţia acţiunilor celor cinci SIF-uri şi a titlurilor Fondului Proprietatea (FP). Acţiunile a patru dintre SIF-uri au urcat cu 0,43% - 2,44%, în timp ce titlurile SIF Muntenia (SIF4) au coborât cu 0,52%. Cele mai mari creşteri, de 1,9% şi, respectiv, 2,44% au fost consemnate de acţiunile SIF Transilvania (SIF3) şi SIF Moldova (SIF2).

Evoluţia celor două acţiuni vine după ce SIF Transilvania şi SIF Moldova au anunţat vineri că anul trecut au înregistrat profituri record, de 207,7 milioane lei (49 milioane euro) şi 191,5 milioane lei (45,2 milioane euro), după ce au vândut pachetele de acţiuni deţinute la BCR către Erste (EBS). Astfel, investitorii au vizat acţiunile celor două SIF mizând că şi dividendele pe care le oferă cele două companii vor fi peste cele de la celelalte trei SIF-uri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO