Burse - Fonduri mutuale

Bursa de la Bucureşti a bătut Varşovia la câştiguri

 Bursa de la Bucureşti a bătut Varşovia la câştiguri

Autor: Roxana Pricop

01.11.2012, 13:26 825

Bursa de la Bucureşti a înregistrat o creştere de 12,4% în primele zece luni ale anului, fiind printre cei mai buni performeri din regiune. Creşterea pieţei locale este peste aprecierea de 8,01% raportată de indicele bursei de la Varşovia, potrivit unei analize emise de casa de brokeraj XTB România.

Piaţa de capital din Polonia a fost afectată de schimbarea de percepţie privind performanţa economiei reale. Avansul economiei Poloniei ar urma să încetinească de la 4,4% în 2011 la 2,4% în 2012 şi la 2,1% anul viitor, în urma restrângerii cererii interne, dar şi a recesiunii aşteptate în Europa, care va diminua cererea pentru exporturile poloneze.

Pe de altă parte, piaţa de capital locală, reapărută pe radarul investitorilor datorită indicilor de evaluare atractivi. Câştigurile puternice acumulate în prima parte a anului au permis indicelui BET să rămână în fruntea plutonului regional.

Claudiu Cazacu, analist-şef la XTB Romania, este de părere că "perspectivele pieţei locale par a fi limitate, pentru moment, de intrarea investitorilor în modul de aşteptare până la configurarea noului echilibru politic, după alegeri. În acelaşi timp, dacă va continua progresul înregistrat recent în asigurarea investitorilor că moneda unică şi integrarea europeană sunt ireversibile, creşterea disponibilităţii de a investi în pieţe mai riscante ar putea ajuta indicele BET. Câştigarea cursei pentru cea mai bună performanţă în regiune depinde însă de respectarea unor politici de cheltuieli publice prudente şi întărirea încrederii în consecvenţa cadrului legislativ şi fiscal".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO