Burse - Fonduri mutuale

Bursă: Chimcomplex raportează un profit net de 55 mil. lei în primele nouă luni din 2023. Venituri de 1,1 mld. lei

Bursă: Chimcomplex raportează un profit net de 55 mil....

Autor: Liviu Popescu

15.11.2023, 18:30 194

Producătorul şi furnizorul de substanţe chimice Chimcomplex (simbol bursier CRC) a raportat un profit net de 54,8 milioane de lei în primele nouă luni din 2023, în scădere de 115 mil. lei în aceeaşi perioadă din 2022, în timp ce afacerile s-au redus la 1,08 mld. lei de la 1,74 mld. lei.

“Scăderea cu 38% a cifrei de afaceri comparativ cu acceaşi perioada a anului 2022 a fost cauzată în proporţie de 56% de scăderea cantităţilor vândute de societate, pe fondul unei reduceri a cererii din piaţa europeană, restul de 44% fiind cauzată de preţurile de vânzare mai mici. Rezultatul din exploatare în perioada ianuarie-septembrie 2023 este la un nivel inferior celui din perioada similara a anului 2022. Societatea a funcţionat în perioada ianuarie-septembrie 2023 la o capacitate redusă în special cu secţiile mari consumatoare de electricitate şi gaze naturale şi a diminuat cheltuielile, apelând inclusiv la disponibilizări de personal”, se arată în raportul trimestrial.

Cheltuielile totale au fost de 988 mil. lei, în scădere de la 1,66 mld. lei din primele nouă luni ale anului 2022, se arată în raportul trimestrial publicat miercuri seară la Bursa de Valori. Chicomplex are o capitalizare bursieră de 5,5 mld. lei.

“Compania a reuşit în perioada ianuarie-septembrie 2023 să obţină o marjă a profitului operaţional de 9% în pofida reducerii cifrei de afaceri în comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului anterior, generată de menţinerea trend-ului de scădere a consumului început în a doua parte a anului 2022”, se menţionează în raport.

Marja a fost erodată de funcţionarea ambelor platforme industriale la capacitate mai redusă în special cu secţiile mari consumatoare de electricitate şi gaze naturale, societatea corelând producţia cu trendul vânzărilor de pe piaţa de profil.

“Rezultatul financiar net negativ din perioada ianuarie - septembrie 2023 a fost în principal influenţat de creşterea cheltuielilor cu dobânzile urmare a majorării marjei variabile EURIBOR şi a creditelor contractate în ultimele 12 luni. O influenţă semnificativă au avut-o şi diferenţele de curs valutar aferente reevaluării împrumuturilor”.

Analizând producţia fizică pe categorii de produse realizată în primele nouă luni 2023 faţă de nouă luni 2022 constatăm o diminuare în special la produsele clorosodice şi polioli-polieteri, menţionează compania.

Piaţa acestor produse a fost afectată de volumele semnificative importate din zonele non-europene, în special China şi Orientul Mijlociu. Acest fenomen a apărut la finalul lui 2022 pe fondul creşterii preţurilor produselor clorosodice în zona Mediteranei şi s-a ameliorat începând cu aprilie 2023, ca urmare a reducerii preţurilor de vânzare, pe fondul reducerii costurilor de producţie.

Datoriile pe termen lung la 30 septembrie 2023 au crescut cu 128 mil. lei lei comparativ cu valoarea de la 31 decembrie 2022, în principal prin utilizările din creditele de investiţii contractate de la UBS Swizerland şi Garanti Bank pentru finanţarea centralelor de cogenerare şi trigenerare de la Râmnicu Vâlcea.

Compani este controlată majoritar de omul de afaceri Ştefan Vuza.

Alte comentarii din raportul trimestrial:

♦ Piaţa de produse clorosodice s-a confruntat cu un an tumultuos în 2022 şi a fost impactată de invadarea Ucrainei de către Rusia. Acest lucru a dus la creşterea vertiginoasă a preţurilor petrolului şi gazelor, tocmai în momentul în care piaţa începea să se stabilizeze în urma pandemiei.

♦ Principalele industrii consumatoare de leşie (alumina, celuloza şi hârtia, detergenţii, tratarea apelor, sintezele chimice) au reacţionat în corelare cu cererea care s-a depreciat de la lună la lună. Parte din producătorii de alumină (clienţi de produse clorosodice) au închis sau şi-au redus ratele de operare la niveluri cuprinse între 20 şi 40 %.

♦ Preţul spot la sodă caustică s-a ridicat până la 1500 eur/dmt în decembrie 2022, după care, din ianuarie 2023 a început declinul, generat pe de o parte de volumele semnificative importate din China, Egipt, Arabia Saudită, etc., dar şi ca urmare a reducerii costurilor utilităţilor (şi în consecinţă şi a costurilor de producţie) în zona UE.

♦ Principala provocare cu care ne-am confruntat în primele 9 luni ale anului 2023 a fost scăderea cererii de sodă caustică şi lupta pentru menţinerea segmentelor de piaţă în toate ţările europene. O disponibilitate foarte mare a produsului a dus la deprecierea galopantă a preţului.

♦ Toate derivate de clor (PVC, Polieteri, ECH, etc) au avut de suferit ca urmare a cererii reduse, a inflaţiei crescute şi a dobânzilor mari în cazul finanţărilor.

♦ Europa deţine 62 de electrolize în 19 ţări, cu o capacitate de 12.108.000 tone produse clorosodice. (sursa: EUROCHLOR)

♦ Faţă de capacitatea de producţie a celor două electrolize Chimcomplex, totalizând 208.000 tone/an, în 9 luni s-au produs şi comercializat 111.640 tone leşie ceea ce reprezintă 71%, peste media europeană.

♦ În perioada analizată Chimcomplex a înregistrat o scădere a cererii de 17% faţă de anul 2022, generată de închiderea temporară a unor facilităţi de producţie şi reducerea capacităţilor altora, aflate în apropierea combinatului Chimcomplex de la Râmnicu Vâlcea.

♦ Cererea de clor în Europa nu arată semne de îmbunătăţire până la finalul anului. Marjele producătorilor sunt din ce în cei mai mici din cauza creşterii preţurilor materiilor prime, iar ratele de operare rămân neschimbate, între 55-65%.

♦ Revenirea consumului de sodă caustică este generat de revenirea industriei de alumină, celuloză şi hârtie şi tratare ape dar şi de revenirea consumului de derivate de clor – în principal PVC şi poliuretani. În plus, încetarea conflictului din Ucraina şi demararea reconstrucţiei Turciei va determina o reaşezare a consumurilor şi o creştere a ratelor de operare a capacităţilor de producţie.

♦ În ceea ce priveşte piaţă polieterilor, în prima jumătate a anului 2023 a continuat trendul de scădere a consumului, început în a două parte a anului 2022. Inflaţia şi dobânzile mari la credite, preţurile în continuare ridicate la energie şi gaz au determinat o scădere accentuată a consumului de bunuri de folosinţă îndelungată (consum ce crescuse semnificativ în perioada pandemiei). Cererea a scăzut şi mai mult în lunile iulie şi august ca urmare a începerii perioadei de vacanţă.

♦ Cererea de polieteri a revenit pe creştere în luna septembrie, dupa perioada de vacanţă, trend ce va continua şi în T4 conducând la o revenire pe creştere a preţurilor de vânzare. Rata scazuta a somajului, inflaţia în scadere şi creşterea consumului populaţiei vor determina o creştere a cererii de polieteri în 2024.

♦ Odată cu scăderea recentă a activităţii din construcţii, decalajul pentru renovare şi, de asemenea, pentru casele noi este în creştere, rezultând o perspectivă şi mai puternică pe termen mediu pentru sectorul de construcţii.

♦ Pe scurt, industria polieter poliolului se va confrunta cu dificultati din cauza cererii interne scăzute, dar în acelaşi timp exista o viziune clară de creştere pe termen mediu. Pe termen scurt, însă, arbitrajul închis din alte regiuni pentru spumele poliuretanice flexibile conventionale ajută, dar ar fi mai uşor dacă redresarea consumului privat ar începe mai devreme decât previziunile actuale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO