Burse - Fonduri mutuale

Bursă. Ce sectoare şi companii au performat în T3 în BET-BK, indicele administratorilor de fonduri mutuale

Bursă. Ce sectoare şi companii au performat în T3 în...

Autor: Eduard Ivanovici

05.10.2023, 00:00 218

Piaţa locală de capital a înregistrat o creştere semnificativă în T3/2023, doborând mai multe recorduri prin prisma indicelui principal BET, după un T2 marcat de o serie de scăderi pe pieţele internaţionale. În intervalul iulie-septembrie, indicele BET-BK – de referinţă pentru administratorii de investiţii de la BVB – a urcat cu 11,2%, conform unei analize realizate de Prime Transaction. „Cea mai bună evoluţie sectorială în T3/2023 a fost cea a sectorului industrial, cu o creştere de peste 37%, acest sector având o singură reprezentantă la BVB, pe Transport Trade Services (TTS)”, scriu reprezentanţii casei de brokeraj.

 O altă creştere importantă a avut-o sectorul de bunuri de consum, compus din Aquila Part Prod (AQ), Sphera Franchise Group (SFG) şi Purcari (WINE), respectiv 26,4%. Tehnologia, reprezentantă dintr-un singur emitent, Bittnet Systems (BNET), a avut cea mai slabă evoluţie, minus 13,75%. Între timp, ponderea sectorului de utilităţi a continuat să crească, ajungând la 25,55%, de la 22,3% în urmă cu trei luni, în timp ce sectorul financiar a ajuns de la 39,3% la doar 34,8%, o scădere foarte mare pentru un interval de timp atât de mic, justificată însă de scăderea considerabilă a dimensiunii Fondului Proprietatea, explică Prime Transaction.

În urma distribuirii dividendelor istorice de peste nouă miliarde de lei ca urmare a exit-ului la Hidroelectrica, capitalizarea FP a coborât de la aproximativ 12 miliarde de lei la circa 2,5 miliarde. BET-BK este format atât din emitenţi incluşi în indicele de referinţă BET, cât şi din alte companii de pe Piaţa Principală precum Antibiotice Iaşi (ATB), Erste Bank (EBS), Romcarbon (ROCE) şi BRK Financial Group (BRK).  Cel mai ridicat  randament din T3 (64%) l-a avut producătorul de medicamente Antibiotice Iaşi, care a înlocuit în indice dezvoltatorul imobiliar Impact Developer & Contractor (IMP). 

„Trei dintre emitenţii cu randamente bursiere mari nu au raportat rezultate financiare pe măsură, aici fiind vorba despre Bursa de Valori Bucureşti (BVB), Aquila Part Prod (AQ) şi OMV Petrom (SNP). La primul dintre ei rezultatele au fost puse în umbră de listarea Hidroelectrica, iar la cel de-al treilea de dividendul special a cărui dată de înregistrare a trecut de curând”, se arată în analiză. Alte sectoare cu evoluţii notabile în T3 au fost energia (plus 16,7%), utilităţile (14,4%), domeniul financiar (11,3%), industria medicală (10,8%) şi comunicaţiile 10,2%).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO