Burse - Fonduri mutuale

Bursă. Ce perspective au pieţele de capital globale şi piaţa din România? Cum se poate mişca Bursa de Valori Bucureşti de la maximul istoric de acum? Aflaţi la ZF Capital Market Summit pe 18 martie

Bursă. Ce perspective au pieţele de capital globale şi...

Autor: Tibi Oprea

Reprezentanţi ai marilor bănci de investiţii de la Viena (Erste) şi New York (Citi) vin luni 18 martie la ZF Capital Market Summit pentru a seta discuţiile zilei cu perspective macroeconomice şi trenduri globale şi aşteptări pentru 2024.

ZF Capital Market Summit, eveniment de referinţă pentru piaţa de capital din România, ajunge pe 18 martie 2024 la ediţia numărul trei şi va reuni peste 30 de speakeri, actori cheie ai pieţelor de capital locală şi internaţională, care vor discuta despre cum dezvoltăm mai departe piaţa de capital autohtonă şi ce ne aşteaptă mai departe în 2024.

Discuţiile vor fi setate de Alin Marius Andrieş, secretar de stat la Ministerul Finanţelor Publice, Ştefan Nanu, director general al Trezore­riei, Adrian Tănase, director gene­ral al Bursei de Valori Bucureşti şi Mihai Precup, preşedinte al Agenţiei pentru Monitorizarea şi Evaluarea Performanţelor Întreprinderilor Publice (AMEPIP).

Vor urma Gerold Permoser, chief investment officer în cadrul Erste Asset Management GmbH şi Ivan Starcevic, director equity capital markets la Citi. Reprezentanţii băncilor de investiţii de la Viena şi de la New York vor oferi o perspectivă macroeconomică globală, vor vorbi despre trenduri şi aşteptări şi vor poziţiona piaţa de capital din România în acest context.

Pe 18 martie se vor pune la aceeaşi masă instituţii ale statului şi reprezentanţi ai Bursei de Valori Bucureşti, administratori de fonduri de pensii şi de fonduri mutuale, brokeri, analişti, bănci de investiţii, companii mici şi mari şi investitori străini. Cei care vor să participe se pot înscrie pe link-ul evenimentului: https://evenimente.zf.ro/eveniment-zf-capital-market-summit-3rd-edition-22286447/inregistrare-22286442

Bursa de Valori Bucureşti a marcat în 2023 multiple recorduri – lichiditate, capitalizare, numărul investitorilor şi valoarea ofertelor prin prisma listării istorice a Hidroelectrica – iar investitorii se întreabă cum va fi şi ce ar mai putea aduce nou anul 2024.

IPO-ul Hidroelectrica de 9,3 mld. lei nu doar că a fost cel mai mare din istoria Bursei de la Bucureşti, dar a pus România pe harta mondială, pe locul cinci în topul celor mai mari oferte publice iniţiale din 2023. Totodată, listarea celui mai mare producător de energie a dus la unul dintre cei mai buni ani din istoria Bursei, cu recorduri pe multiple paliere.

Capitalizarea companiilor listate la bursă a depăşit, în premieră, pragul de 300 miliarde de lei, valoarea totală de tranzacţionare înregistrată pe toate pieţele, cu toate tipurile de instrumente financiare, a depăşit 38 de miliarde de lei (Ă58% faţă de 2022), lichiditatea medie zilnică pe toate tipurile de instrumente listate, pe ambele pieţe, a ajuns la 153 de milioane de lei (Ă60% faţă de 2022), indicele principal, BET a urcat cu 32%, iar BET-TR cu 40%, cel din urmă având cea mai bună performanţă din regiune.

Lichiditatea medie zilnică este în creştere în ultimii ani, de la 38,9 mil. lei în 2019, 49,1 mil. lei în 2020, 43,8 mil. lei în 2021, 50,9 mil. lei în 2022, 97,4 mil. lei în 2023 şi 63,1 mil. lei până acum în 2023, arată datele agregate de ZF de la BVB.

Anul trecut, prin cele 34 de listări de acţiuni şi obligaţiuni, a fost atrasă suma record de 5,5 miliarde de euro. O valoare record a fost înregistrată şi pentru numărul investitorilor care a ajuns la finalul lunii septembrie la peste 168.000.

Potrivit informaţiilor ZF, sunt cel puţin 15 companii care au vorbit despre intenţia de a-şi lista business-urile la BVB. Cele mai multe dintre acestea vizează o ofertă publică iniţială sau un plasament privat de acţiuni, dar sunt aşteptate şi o serie de emisiuni de obligaţiuni corporative, cea mai notabilă fiind finanţarea 500 mil. euro pe care vrea Romgaz să o facă.

După un maxim post-decembrist cu 23 de listări de acţiuni în 2021, un număr de 11 listări în 2022 şi doar două anul trecut, 2024 ar putea aduce câteva listări de acţiuni, dar cu siguranţă mai multe listări de obligaţiuni. Cum ferestrele de IPO-uri se vor deschide şi închide rapid, este esenţial ca viitorii emitenţi să fie pregătiţi să profite rapid.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO