Burse - Fonduri mutuale

Bursă. Ce înseamnă profitul net istoric al Hidroelectrica pentru investitorii de la BVB: dividende cu randament de 10-12% anul viitor şi PER de 9

Bursă. Ce înseamnă profitul net istoric al...

Autor: Liviu Popescu

19.11.2023, 11:40 8801

Rezultatele financiare record la nouă luni din 2023 ale Hidroelectrica (H2O), respectiv un profit net de 5,2 mld. lei şi venituri de 9,6 mld. lei obţinute în contextul unei producţii mai mari de energie electrică, au fost în linie cu aşteptările investitorilor de la Bursa de Valori Bucureşti.

Compania şi-a publicat marţi seară după închidere raportul trimestrial, iar miercuri pe parcursul şedinţei de tranzacţionare acţiunile au atins o creştere de până la 1% în jurul prânzului pentru ca după-amiază evoluţia să fie de 0,5%, la 119,7 lei.

Lichiditatea miercuri după-amiază era de 13 mil. lei. În ultima lună acţiunile H2O au urcat cu 1,6%.

​„Hidroelectrica a raportat rezultate trimestriale în linie cu blazonul, iar aprecierea cotaţiei în primele ore la BVB vine pe fondul unei corecţii de la maximul înregistrat la finalul lunii septembrie”, potrivit directorului departamentului de analiză a Tradeville.

La aceste rezultate, acţiunile H2O se tranzacţionează la un multiplu price earning ratio – PER (raport între capitalizare bursieră şi rezultatele ultimelor 12 luni) de 9 ori, la fel ca în iunie 2023. Marja de profit a urcat cu 8 puncte procentuale la 54%, arată calculele ZF.

„În timp ce indicele BET a atins noi maxime, H2O a avut o corecţie naturală de preţ înspre maximul atins în prima zi de tranzacţionare. Investitorii se pot aştepta astfel şi la dividende record pe fondul acestor rezultate. Istoricul H2O de a acorda dividende (132% media ultimilor 5 ani din profitul obţinut) ne poate duce cu gândul la randamente din două cifre în perioada următoare (10-12%). Totodată, acest lucru poate fi o sabie cu două tăişuri pentru acţionari, pe măsură ce aceasta politică de dividende poate atrage de la sine o decapitalizare abruptă a companiei”, adaugă el.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO