Burse - Fonduri mutuale

Bursă. Business internaţional. Scăderi pe acţiunile europene după ce şefa BCE a declarat că ratele dobânzilor ar putea fi reduse abia din vară

Bursă. Business internaţional. Scăderi pe acţiunile...

Autor: Eduard Ivanovici

18.01.2024, 00:04 181

Acţiunile şi obligaţiunile din Europa înregistrau evoluţii negative în după-amiaza zilei de miercuri, după ce Christine Lagarde, guvernatoarea Băncii Centrale Europene, a declarat că instituţia va scădea, cel mai probabil, ratele dobânzilor în vară, reducând semnificativ speranţele investitorilor pentru o serie agresivă de reduceri încă din luna martie, conform Financial Times.

Indicele paneuropean Stoxx 600 se deprecia cu 1,3% la ora prânzului, în timp ce DAX din Germania cobora cu 1,1%, iar IBEX 35 din Spania pierdea 1,4%.

La Paris, CAC 40 era pe minus cu 1,2%, la fel şi FTSE-MIB de la Milano. Cele mai afectate acţiuni la nivel continentului erau cele din industria de real estate, sensibile la ratele ridicate ale dobânzilor. La Londra, FTSE 100 afişa un declin de 1,8% după ce inflaţia din Regatul Unit a înregistrat o creştere neaşteptată de 4% în decembrie, forţând astfel participanţii bursieri să îşi reducă pariurile privind o reducere timpurie a dobânzilor. Randamentele obligaţiunilor guvernamentale britanice creşteau cu 0,1%, la 3,9%, reflectând o scădere a preţurilor.

Lagarde a declarat că factorii de decizie politică ar trebui să dispună de suficiente date privind salariile până „la sfârşitul primăverii" pentru a decide dacă inflaţia din zona euro va continua să scadă, adăugând că „are loc o recuperare a întârzierilor în negocierile salariale", iar BCE aşteaptă să vadă dacă acestea sunt suficient de puternice pentru a împinge preţurile în sus. Întrebată dacă este de acord cu ceilalţi membri ai consiliului guvernator BCE care au semnalat că se aşteaptă la o reducere a ratei dobânzii în această vară, aceasta a răspuns: „Aş spune că este probabil, dar trebuie să fiu rezervată". Klaas Knot, preşedinte băncii centrale din Danemarca şi membru BCE, este de părere că  pieţele „se grăbesc” să estimeze viitoarele scăderi de dobânzi, potrivit CNBC. „În cele din ură, acest lucru ar putea deveni contraproductiv. Avem o perspectivă credibilă de revenire a inflaţiei la 2% în 2025, dar trebuie să meargă bine mai multe lucruri ca acest lucru să se întâmple”, a declarat Knot în cadrul Forumului Economic Mondial de la Davos.  

O perspectivă similară a fost lansată şi de şeful băncii centrale austriece, Robert Holzmann, unul dintre cei mai vechi membri ai BCE. El susţine că ritmul pesimist în care evoluează inflaţia ar putea înseamnă că dobânzile la euro nu vor scădea deloc anul acesta.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO