Burse - Fonduri mutuale

Bursa atinge noi maxime pe fondul cererii mari de actiuni

Bursa atinge noi maxime pe fondul cererii mari de actiuni

Click pentru imaginea marita

25.06.2007, 19:03 12

Indicii Bursei de Valori au atins noi maxime istorice la sfarsitul saptamanii trecute, pe fondul unor volume de tranzactionare foarte ridicate pentru aceasta perioada, caracterizata in anii precedenti printr-o activitate mai redusa a investitorilor.
Bursa se afla in acest moment intr-o postura diametral opusa celei de la sfarsitul lui iunie 2006, cand inregistra un minim anual, dupa o corectie accentuata care a durat cateva luni.
In acest an, corectiile au durat mult mai putin, Bursa revenindu-si repede pentru a depasi de mai multe ori maximele istorice in ultima luna. O contributie semnificativa la aceasta evolutie pozitiva au avut-o investitorii straini, care au plasat sume mari in piata, intrarile nete de capital strain pe Bursa ridicandu-se la 385 mil. euro pe parcursul primelor cinci luni ale acestui an, potrivit statisticilor Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM).
Indicele BET-C, care urmareste evolutia tuturor actiunilor listate la Bursa, a inregistrat de la inceputul anului o crestere de 25,2%. Cresterea fost sustinuta, in principal, de companiile mai mici (small caps, actiuni cu capitalizare mica), care au inregistrat urcari spectaculoase, cum ar fi Comelf Bistrita (CMF), cu o crestere de 330% sau Kandia Excelent (EXC) si Rompetrol Well Services (PTR), cu castiguri de peste 230%.
Pe de alta parte, un factor care a franat cresterea indicelui a fost evolutia nefavorabila a actiunilor Petrom (SNP), cea mai mare companie listata, care au pierdut 6,2% de la inceputul anului. Acesta este si motivul pentru care indicele BET, al celor mai importante zece companii de la Bursa, a ramas in urma in acest an, avand o crestere de doar 14,1%. BET-FI, care urmareste evolutia celor cinci societati de investitii financiare (SIF), se afla de asemenea pe maxim, cu o crestere de 28,1% de la inceputul anului. SIF-urile au castigat peste 10% numai saptamana.
Cresterea SIF-urilor este sustinuta insa si la nivel fundamental de cresterea activelor, in conditiile in care societatile din portofoliile SIF, multe dintre ele listate pe bursa RASDAQ, si-au majorat valoarea in acest an. Indicele RASDAQ-C, care urmareste evolutia tuturor titlurilor listate pe RASDAQ, si-a dublat valoarea de la inceputul acestui an, depasind pentru prima data la finele saptamanii trecute pragul de 5.000 de puncte.
Evolutia spectaculoasa a indicelui bursei RASDAQ este explicabila prin faptul ca multe dintre societatile listate pe aceasta piata erau mult subevaluate la inceputul anului. In aceste conditii, multi investitori si-au indreptat atentia catre bursa RASDAQ identificand un bun potential de castig pe aceasta piata.
Modificarea regulilor de tranzactionare de pe piata XMBS (fosta piata de negociere extrabursiera), ar putea contribui la cresterea in continuare a pietei RASDAQ, printre cele 1.400 de companii care se tranzactioneaza pe sistemul XMBS putand fi identificate oportunitati interesante de investitii.
Pe RASDAQ s-au derulat si cateva din cele mai importante tranzactii din acest an. Interesul investitorilor straini pentru companiile romanesti a crescut in acest an, ca urmare a aderarii Romaniei la UE Cumpararile nete de actiuni romanesti ale investitorilor straini s-au ridicat in primele cinci luni la 398 mil. euro, din care 261 mil. euro reprezinta plasamente pe Bursa, iar 137 mil. euro reprezinta investitii pe bursa RASDAQ.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO