Burse - Fonduri mutuale

Bursă. Arobs Transilvania Software, cea mai mare companie tech de la BVB, încheie prima jumătate a anului cu afaceri de 241 mil. lei, în creştere cu 90%. Profit de 33 mil. lei, aproape identic cu cel din S1/2022

Bursă. Arobs Transilvania Software, cea mai mare...

Autor: Eduard Ivanovici

28.09.2023, 18:50 2059

Grupul de IT Arobs Transilvania Software (simbol bursier AROBS) a raportat o cifră de afaceri la nivel consolidat de 241,1 milioane de lei în S1/2023, în urcare cu 90% prin comparaţie cu intervalul similar de anul trecut

EBITDA (câştigurile înainte de dobânzi, taxe, depreciere şi amortizare) normalizată a însumat 43,3 milioane de lei, plus 9%, potrivit situaţiilor financiare semestriale.

„În cadrul acestui indicator, activitatea companiilor existente în grup până în iunie 2022 a contribuit cu 73%. Companiile achiziţionate începând cu luna iunie 2022 au avut o contribuţie de 26%, ceea ce demonstrează eficienţă în procesele de M&A, dar şi în proiectele noi, în care inovarea joacă un rol foarte important”, potrivit raportului de la BVB.

Profitul normalizat a ajuns la 32,5 milioane de lei, în creştere cu 1% faţă de S1/2022, iar cheltuielile de exploatare la nivel de grup au atins 226 de milioane de lei, reprezentând un avans de 138%. Totodată, profitul de exploatare a scăzut cu 32% la circa 23 de milioane de lei.

În funcţie de bugetul de venituri şi cheltuieli, profitul normalizat implică o creştere de 4%, iar EBITDA normalizată o scădere de 3%. Cifra de afaceri este cu 8% peste estimările din BVC, iar cheltuielile sunt mai mari cu 13%. Profitul din exploatare  este cu  13% sub prognoze.

„Serviciile software au înregistrat o creştere de 83% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, acestea având o contribuţie de 74% la cifra de afaceri, iar segmentul de produse software a înregistrat o majorare cu 21%, pe fondul atragerii de noi clienţi, contribuţia acestuia la cifra de afaceri fiind de 14% în S1/2023. Noua linie de business a grupului, AROBS Systems, a avut o contribuţie de 12% la cifra de afaceri, generând venituri de 29,1 milioane de lei”, se arată în raport.

Acest segment de business se concentrează pe implementarea serviciilor hardware şi software, precum şi a produselor software pentru autorităţile contractante din sectorul public. În prima parte a anului, AROBS Systems a finalizat un proiect de livrare de soluţie hardware şi software, destinată consolidării bazelor de date necesare funcţionării componentelor Sistemului Informatic Integrat Vamal. Soluţiile vândute în cadrul acestui segment generează marje cuprinse între 2% şi 8%, adaugă reprezentanţii Arobs.

La începutul săptămânii, Arobs s-a transferat pe Piaţa Reglementată a Bursei, după ce fusese listată anterior pe segmentul AeRO, unde deţinea cea mai mare pondere în BETAeRO,  indice consultativ pentru pepiniera pieţei principale.

Cea mai mare companie tech de la BVB ajunge în prezent la circa 920 de milioane de lei valoare de piaţă, după ce a acţiunile s-au apreciat cu 28% anul acesta, pe un rulaj de 52 de milioane de lei. Dinamica din ultimele 12 luni constă într-o creştere de 3%, pe tranzacţii de 65 de milioane de lei.

Capitalul social al societăţii clujene este deţinut în proporţie de 66,2% de CEO-ul şi fondatorul Voicu Oprean, conform datelor Depozitarului Central de la jumătatea lunii iulie.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO