Burse - Fonduri mutuale

Bursă. Arctic Stream a anunţat un profit net de 9,2 mil. lei în 2023, în urcare cu 35% faţă de 2022, la venituri de 126 mil. lei, plus 54%. CEO: Ne menţinem pe o traiectorie de creştere

Bursă. Arctic Stream a anunţat un profit net de 9,2...

Autor: Tibi Oprea

27.02.2024, 19:13 233

Arctic Stream, integrator de infrastructură şi securitate IT şi emitent listat la Bursa de Valori Bucureşti sub simbolul AST, a încheiat anul 2023 cu o creştere de 35% a profitului net, respectiv cu 54% a veniturilor faţă de 2022. Veniturile companiei au ajuns la 126 milioane de lei, faţă 82,06 milioane de lei în 2022, în timp ce profitul a urcat la 9,15 milioane de lei, faţă de 6,67 milioane de lei.

Emitentul bugetase rezultate în creştere faţă de anul anterior, dar previziunile au fost depăşite cu 23% în privinţa veniturilor şi cu 8% privind profitul.

Profitul operaţional (EBIT) a urcat cu 38%, de la 7,71 milioane de lei, în 2022, până la 10,62 milioane de lei la finalul anului trecut.

„Rezultatele excelente din 2023, venite după un alt an bun, 2022, atestă că Arctic Stream se menţine pe o traiectorie de creştere, pe piaţa integratorilor de soluţii IT din România, iar eforturile întregii echipe sunt din ce în ce mai vizibile. Ştiam de la bun început că sloganul nostru, Going the Extra Mile, nu va rămâne doar o declaraţie de principii, ci se va reflecta în rezultate. Mă bucur că, acum, oricine poate vedea în ce s-a concretizat munca noastră. Le mulţumesc colegilor - pentru dedicare, iar partenerilor şi acţionarilor - pentru încredere. Vom continua să facem ceea ce am dovedit că facem din ce în ce mai bine, fiind atenţi la toate oportunităţile de pe piaţa noastră. Dincolo de sursele de incertitudine privind evoluţia economiei, nevoia de infrastructură IT se menţine, iar acelaşi interes în sporit îl observăm şi înspre direcţiile noastre strategice de creştere - cloud şi cybersecurity - pe care le urmărim în continuare”, spune Dragoş Octavian Diaconu, fondator şi Director General al Arctic Stream.

La rezultatele Arctic Stream de anul trecut a contribuit, pe de o parte, extinderea continuă a echipei, la nivel tehnic, operaţional şi comercial, care a crescut de la 25 de angajaţi, la finalul 2022, la 32 de angajaţi şi colaboratori, la început de 2024.

Pe de altă parte, de-a lungul anului 2023, compania a semnat 5 contracte semnificative (cu o valoare a fiecăruia de cel puţin 10% a cifrei de afaceri din 2022). Unele dintre acestea sunt în derulare pe 2-3 ani şi, chiar dacă sunt contracte cadru, fără a reprezenta promisuni ferme de cumpărăre, au un potenţial foarte bun de a se concretiza într-o creştere operaţională.

„Creşterea cifrei de afaceri şi a profitului se datorează nu doar contextului favorabil al pieţei pe care acţionăm, ci mai ales îmbunătăţirii proceselor interne. Atragerea de specialişti, dezvoltarea capacităţilor tehnice şi consolidarea  relaţiilor în echipă, ne permit să ne asumăm proiecte din ce în ce mai complexe. Deşi piaţa îţi poate aduce oportunităţi, valorificarea acestora la un nivel de excelenţă necesita multe eforturi pe care ni le asumăm şi de care suntem mândri să vedem că dau rezultate. Vom continua să rămânem transparenţi, dar prudenţi în previziunile pe care le facem, preferând să detaliem cum am reuşit să atingem anumite performanţe şi obiective, atunci când le-am atins deja. Nu ne dorim să povestim despre planuri care pot fi deturnate de factori care ţin de mersul economiei şi asupra cărora nu putem avea control”, adaugă Vlad Mihu, Chief Operating Officer şi acţionar al Arctic Stream.

În privinţa operaţiunilor pe piaţa de capital, în ultimul trimestru din 2023, Arctic Stream a finalizat un program de răscumpărare de acţiuni, care fusese aprobat de acţionari, în aprilie 2022. Au fost răscumpărate 80.574 de acţiuni, în valoare totală de 1,94 milioane de lei. Acţiunile răscumpărate rămân la dispoziţia conducerii companiei, pentru recompensarea membrilor echipei şi atragerea de noi specialişti, când va fi cazul, printr-un program de tip „Stock Options Plan”.

Arctic Stream are 142,1 mil. lei capitalizare şi este controlată în proporţie de 67,6% de Dragoş-Octavian Diaconu. Acţiunile AST înregistrează o creştere de 16,1% de la începutul acestui an, pe fondul unor tranzacţii de 2,2 mil. lei, arată datele BVB.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO