Burse - Fonduri mutuale

Bursă. Aerostar Bacău a semnat un acord cu Derco, o companie din grupul Lockheed Martin, pentru întreţinerea flotei de avioane F-16 a României

Bursă. Aerostar Bacău a semnat un acord cu Derco, o...

Autor: Tibi Oprea

20.11.2023, 13:21 392

Derco, parte din grupul Lockheed Martin, companie internaţională din industria aerospaţială şi de securitate, a semnat un acord cu Aerostar Bacău, furnizor de aerostructuri, componente, ansambluri şi sisteme hidraulice pentru programe globale de fabricaţie, pentru repararea trenurilor de aterizare, a roţilor şi a frânelor în vederea asigurării mentenanţei flotei de avioane F-16 a Forţelor Aeriene Române, reducând timpii de execuţie şi îmbunătăţind logistica pentru pregătirea misiunii.

„Suntem mândri de a fi cea mai recentă unitate din grupul Lockheed Martin care se asociază cu România prin acest nou acord cu Aerostar. Soluţia tehnologică Derco, pe care o împărtăşim cu Aerostar, va asigura pregătirea, eficienţa şi siguranţa personalului militar românesc care operează avioanele de luptă F-16”, spune preşedintele şi directorul general al Derco, Todd Morar.

Prin utilizarea instrumentelor specializate, echipamentelor, documentaţiei tehnice şi instruirii furnizate de Derco, Aerostar va fi dotată cu cunoştinţele şi competenţele necesare pentru a repara cu succes componente F-16.

„Aerostar va asigura activităţile de întreţinere şi reparaţii necesare pentru noile flote de aeronave din România şi din regiune. Dorim să consolidăm poziţia României pe această piaţă şi să ne bazăm pe capacităţile şi cunoştinţele noastre tehnice”, afirmă Grigore Filip, preşedinte şi CEO al Aerostar S.A.

Acordul vine la câteva zile după ce primul Centru European de Instruire pentru F-16 a fost inaugurat la începutul acestei săptămâni la Baza Aeriană Feteşti, în sudul României, şi se bazează pe cei 26 de ani de cooperare a Lockheed Martin cu România în sprijinul apărării naţionale, industriei şi a mediului academic.

„În calitate de lider mondial în domeniul tehnologiei, Lockheed Martin este decis să sprijine activitatea Ministerului Economiei în vederea consolidării capacităţilor industriei aerospaţiale şi de apărare din România şi să investească în parteneriate pe termen lung care să sprijine crearea de locuri de muncă înalt calificate şi transferul de tehnologie”, scrie Lockheed Martin pe propriul site.

Înfiinţată în 1979, Derco are sediul în Milwaukee, statul Wisconsin, şi este un lider în furnizarea de distribuţie de piese de schimb pentru aeronave, logistică, reparaţii de componente şi soluţii tehnice pentru clienţi din întreaga lume. În prezent, Derco sprijină flotele militare şi comerciale din 65 de ţări.

Cu sediul în Bethesda, statul Maryland, Lockheed Martin Corporation este o companie internaţională din industria aerospaţială şi de securitate, cu aproximativ 116.000 angajaţi în întreaga lume, specializată în cercetarea, proiectarea, dezvoltarea, producţia, integrarea şi întreţinerea de sisteme, produse şi servicii tehnologice avansate.

Înfiinţată în 1953, Aerostar este cea mai importantă companie aerospaţială şi de apărare din România, specializată în producţie, asamblare şi integrări, precum şi suport logistic integrat pentru o gamă largă de sisteme de apărare şi aviaţie.

Aerostar are 1,25 mld. lei şi este controlată în proporţie de 71,5% de Iarom SA, în timp ce Evergent Investments deţine 15,2% din capitalul social. Acţiunile ARS se tranzacţionează în urcare cu 13% de la începutul anului, pe fondul unor tranzacţii de 3,9 mil. lei, arată datele BVB.

Compania a anunţat afaceri de 362 milioane de lei în primele nouă luni din 2023, faţă de 317 mil. lei în aceeaşi perioadă din 2022, deci o creştere de 14%. Pe de altă parte, profitul net a scăzut de la 73,9 mil. lei la 61 mil. lei, potrivit raportului financiar trimestrial.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO